Kultura

intervju s umjetnicama

Svečano otvorenje prvog Zadar Organ Festivala koncertom Katarine Livljanić i Ljerke Očić

Svečano otvorenje prvog Zadar Organ Festivala koncertom Katarine Livljanić i Ljerke Očić
D.Morganti/K.Očić

Znamo li koliko crkava ima naš grad? Znamo li koliko se vrijednih instrumenata krije na njihovim korovima? Znamo li pak koliko rijetko njihove cijevi odzvanjaju glazbom i koliko rijetko ljudski prsti poliraju njihove crno-bijele tipke?

Upravo danas počinje prvi interdisciplinarni orguljaški festival u Zadru koji za cilj ima promijeniti postojeću situaciju, osvijestiti građane o vrijednosti koju čuva njihov grad te potaknuti kreativno razmišljanje zadarske publike i umjetnika od najmanjih nogu. Mlada zadarska orguljašica TEA KULAŠ hvale je vrijedna organizatorica i umjetnička voditeljica tog izvedbeno i financijski izuzetno zahtjevnog festivala koji će u idućih mjesec dana kroz ukupno šest sadržajno različitih koncerata i jednu višednevnu kreativnu radionicu za djecu ozvučiti nekoliko orgulja našega grada. 

Prvi koncert Zadar Organ Festivala održat će se upravo večeras  u Katedrali sv. Stošije s početkom u 21 sat. Festival svečano otvaraju dvije renomirane hrvatske umjetnice – zadarska pjevačica i muzikologinja KATARINA LIVLJANIĆ te orguljašica LJERKA OČIĆ. 

I dok je Katarina Livljanić redoviti gost našega grada, Ljerka Očić, inače redovita profesorica orgulja zagrebačke Akademije, Zadar je posjetila nešto davnije:

"Upravo sam u Zadru prije dosta godina predstavila jedan poseban vid koncerta koji se odvijao na tri instrumenta – orguljama crkve sv. Mihovila, sv. Šimuna i sv. Stošije. Program od zapravo tri koncerta u jednom, slijedio je stilski raspon od ranobarokne glazbe do romantizma, a publika me slijedila u šetnji Zadrom od jedne do druge crkve. To je bilo sjajno iskustvo i ujedno za mene izazov i mali glazbeni pothvat koji mi je ostao u lijepom sjećanju. Izuzetno se veselim i ovom koncertu koji isto tako donosi poseban nesvakidašnji koncept, a posebno se veselim suradnji s Katarinom Livljanić jer se vrlo dobro razumijemo i u glazbeno kreativnom smislu." (Lj. Očić)

Podsjetimo, Katarina Livljanić međunarodna je stručnjakinja za izvedbu gregorijanskoga korala i liturgijske glazbe srednjovjekovlja, a od rujna ove godine, osim kolegija na pariškom sveučilištu Sorbonne, održavat će i kolegije na uvaženoj švicarskoj glazbenoj ustanovi Scholi Cantorum Basiliensis: 

"Schola Cantorum Basiliensis je muzička akademija specijalizirana za ranu glazbu – srednji vijek, renesansu i barok. Već neko vrijeme ide i do romantizma, tako da zapravo obuhvaća ogromni glazbeni period. Stvorena je u Baselu upravo sa svrhom da se čitava ideja revitalizacije rane glazbe ostvari i u praksi. Riječ je o Muzičkoj akademiji, a ne o fakultetu, dakle o školi koja je specijalizirana za interpretaciju. Škola je vrlo selektivna, na njoj ime tek 200 studenata koji su zaista selekcionirani vrlo rigorozno i koji dolaze iz čitavog svijeta. Upravo se zbog toga nastava održava na različitim jezicima, bez obzira na položaj Basela u germanskom kantonu Švicarske. Ja ću imati zaista veliku sreću i čast da na njoj preuzmem klasu srednjovjekovnog i renesansnog pjevanja uz još nekoliko kolegija koje ću predavati od jeseni ove godine." (K. Livljanić)

Te dvije hrvatske umjetnice zadarskoj će publici predstaviti prilično svjež program pod nazivom Musica speculativa:

"To je program u dijalogu između glasa i orgulja koji smo izvele samo jednom u Zagrebu. Riječ je o orguljskom repertoaru 20. i 21. stoljeća koji se temelji na srednjovjekovnim napjevima." (K. Livljanić)

"Zagonetni pojam musica speculativa ponukao nas je na osmišljanje večerašnjeg koncertnog programa. Osluškujući melodijske linije gregorijanskoga i starorimskoga korala, te nekoliko napjeva pripisanih Hildegard von Bingen, tom neuhvatljivom i kontroverznom srednjovjekovnom duhu koji se stalno propitkuje o harmoniji sfera, željele smo kroz glazbu dotaknuti duhovnu os tišine u sebi. Pojam musica speculativa asocira nas i na misticizam ogledala (speculum): duboka umjetnost, pa tako i glazba, zrcali se u svom zemaljskom postojanju kao odraz izvora Svjetla..." (Lj. Očić)

Koncert Katarine Livljanić i Ljerke Očić posvećen je velikom imenu srednjovjekovne umjetnosti, ali i znanosti – Hildegard von Bingen. O kome se zapravo radi..?

"Ona je jedan poseban fenomen. Riječ je o benediktinki iz Njemačke s kraja 11. st., vrlo aktivnoj intelektualki svojega doba. Glazba skladbi koje joj se pripisuju izuzetno je virtuozna, ne samo za svoje doba, nego i, komparativno gledajući, za različite periode glazbene povijesti. Te su kompozicije tehnički puno zahtjevnije nego, primjerice, Brahmsov lied, a neke od njih imaju raspon i po dvije oktave." (K. Livljanić)

Inspirirana motivima iz njezinih skladbi, Ljerka Očić večeras će izvesti i svoju improvizaciju:

"Improvizaciju pod nazivom Caelestis hierarchia aeterna osmislila sam u trodijelnoj formi fantazije koja se zasniva na koralnim motivima Hildegard von Bingen, a inspirirana je i njezinim angeološkim  promišljanjima o snazi redova anđeoskih bića." (Lj. Očić)

Na programu nas očekuje i skladba Utjeha Davorina Kempfa koju je posvetio upravo Katarini Livljanić: 

"Skladba je dio ciklusa Svjetlo Davorina Kempfa  kojeg sam praizvela 2015. godine u pratnji pijanista Danijela Detonija. Svi su tekstovi u tom ciklusu zapravo odabrani iz mladenačkog opusa Ive Andrića koji se nalazi u čuvenoj zbirci Ex Ponto." (K. Livljanić)

Nakon večerašnjeg, Zadar Organ Festival nastavlja s još pet koncerata s umjetnicima iz cijelog svijeta te nesvakidašnjim programom koji nastoji razbiti stereotipe vezane uz „kraljicu instrumenata“. Osim orgulja zadarske katedrale, Festival će ozvučiti i orgulje crkve sv. Mihovila, a pomoću mobilnih električnih orgulja radionice Škrabl (Accent Organs) dva će se događaja Festivala odvijati i na daskama Kazališta lutaka Zadar te u atriju palače Cedulin.

Nadamo se da su vas pročitani redci zainteresirali za ovaj jedinstveni događaj te da ćete svojim sudjelovanjem dati podršku mladim zadarskim umjetnicima i glazbenoj baštini našega grada.


Reci što misliš!