Kultura

kvartovske priče

Ilustracije Marina Franića u školskim udžbenicima

Ilustracije Marina Franića u školskim udžbenicima

Izložba Marina Franića, aka Blind Artista, svih je iznenadila originalnim postavom. Njegove radove do sada su mnogi pratili na društvenim mrežama, u leksikonima, udžbenicima, kreirao je i ilustracije za pivo i vino, ali kada se njegova "Tvornica mašte" pojavila na jednom mjestu, to je nešto zaista fascinantno.

Naziv izložbe sugerira mnogo - "Nema odrastanja, nikad više". Bajkovito i snovito. Neki radovi u akvariju, neki u krletkama... Franićev ilustratorski svijet odavno je prešao sve granice ''zadanog i pravilnog'', njegove igre materijalima i uklapanje poezije u likovnost posebno su zanimljive i kada pjeva o škoju i kada se bavi nekim egzistencijalnim temama. 

Izložba je bila postavljena u sklopu kompleksa stare vojarne, i to baš na način da se uklopila u sam prostor, u oronulu fasadu, ''obješena'' o granje koje obuhvaćaju zidove, radovi su se gotovo stopili sa prostorom pokazujući kako je umjetnošću i punim srcem lako obojati svijet i mijenjati ga na bolje, kaže nam Marin Franić koji je ovom prilikom pokazao i kako izgledaju radovi za udžbenik petog razreda osnovne škole kojega objavljuje Školska knjiga s kojom ponovo surađuje.

093aecf87ca31f41bc4fc83bf3bd521b.jpg?v=2Ali to nije bio kraj ove lijepe priče. Naime, našeg umjetnika posebno su iznenadili mali gosti - djeca koja su dio "Tvornice mašte", upoznali smo tako primjerice dječaka koji je stigao na izložbu iz Starigrada. Djevojčice su donijele svoje ilustracije kod Marina na ''stručnu procjenu'', mnogi su se fotografirali kod čudnovatog stola u gusarskim kapama.

"Nema odrastanja - nikad više" pogledali su brojni Zadrani, pa čak i Darko Rundek koji se zatekao na festivalu uoči svojeg koncerta. KvArt kao mjesto susreta i razmjene ideja te planiranje budućih projekata - srce mi je puno boja - cilj je postignut, kaže nam Marin.


Reci što misliš!