Kultura

u organizaciji prirodoslovnog odjela nmz

U Kneževoj otvorena izložba "Tajne muzejskih čuvaonica - biološka raznolikost"

U Kneževoj otvorena izložba

U maloj dvorani Kneževe palače sinoć je otvorena izložba „TAJNE MUZEJSKIH ČUVAONICA - BIOLOŠKA RAZNOLIKOST" u organizaciji Prirodoslovnog odjela Narodnog muzeja Zadar. Izložba se organizira povodom dana značajnih za zaštitu prirode.

"Na ovoj izložbi imamo različite vrste iz različitih staništa, iz različitih dijelova svijeta, neke preparate koje građani Zadra već dugo nisu imali priliku vidjeti..tu imamo od onih najjednostavnijih organizama, spužava, koralja, tu su ptice, sisavci..." , kaže Voditeljica Prirodoslovnog odjela, viša kustosica Snježana Vujčić Karlo.

Na izložbi su prikazani predmeti iz fundusa Prirodoslovnog odjela koji su grupirani prema staništima u kojima dolaze ili smo njihovom raznovrsnošću željeli istaknuti koliko je priroda začuđujuća u svojoj raznolikosti. Pri tome su preparati prikazani u onom obliku kako se čuvaju u muzejskim čuvaonicama. Na izložbi su prikazane životinje iz raznih dijelova svijeta koje obitavaju na različitim staništima kako bismo što zornije ukazali na bogatstvo vrsta i potaknuli razmišljanje o potrebi njihovog očuvanja. Sredstva za održavanje izložbe osigurali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Zadarska županija. Izložba se može razgledati do 25. svibnja 2019.

Kao popratni dio izložbe, uz Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj koji se obilježavaju 22. svibnja, Prirodoslovni odjel priređuje niz znanstveno - popularnih predavanja o prirodi. Predavanja se održavaju u suradnji s Javnom upravom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Zadarske županije „Natura Jadera", Nacionalnim parkom Paklenica i Veterinarskom ambulantom Zoo-vet Zadar.

Predavanja su na rasporedu u srijedu, 22. svibnja 2019. u 18 sati u edukativnoj dvorani Kneževe palače.

 


Reci što misliš!