Kultura

četvrtak, 24. siječnja

Državni arhiv organizira predavanje na temu "Zadarske utvrde na Popisu svjetske baštine"

Državni arhiv organizira predavanje na temu

Državni arhiv u Zadru priređuje prvo predavanje u 2019. godini kojim će javnosti biti predstavljena procedura upisa zadarskih bedema na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

U četvrtak, 24. siječnja u 18 sati, u Čitaonici Državnog arhiva u Zadru, dr. sc. Andrej Žmegač s Instituta za povijest umjetnosti održat će  predavanje na temu "Zadarske utvrde na Popisu svjetske baštine".

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane.

Skupina mletačkih utvrda u Hrvatskoj upisana je 2017. godine na UNESCO Popis svjetske baštine. Riječ je o međunarodnom kulturnom dobru, jer su u kandidaturi sudjelovale tri zemlje: Italija, Hrvatska i Crna Gora. Od predloženih 11 utvrda, na Popis je naposljetku upisano njih šest. Među njima su dvije hrvatske: zadarski sustav utvrda i šibenski Sv. Nikola.

Dr. sc. Andrej Žmegač s Instituta za povijest umjetnosti  predstavit će proceduru kroz koju su prošle utvrde da bi bile upisane na prestižni popis. Bit će riječi o  kriterijima koje UNESCO pritom primjenjuje,  o ocjeni koju je kandidatura dobila te posljedično o promjenama koje je doživjela sve do konačnog upisa


Reci što misliš!