Kultura

kalibarske priče

Miljenko Jergović u Zadru: Zanima me objektivnost jedino u vremenskoj prognozi!

Miljenko Jergović u Zadru: Zanima me objektivnost jedino u vremenskoj prognozi!

VIDEO: U crkvi sv. Dominika u Zadru u petak navečer tražilo se mjesto više. Razlog? Nakon gotovo 10 godina, Miljenko Jergović gostuje u Zadru! Kalibar bestival drugoga je dana ponudio pravu poslasticu za ljubitelje pisane i čitane riječi!

Jergović je bio svojevrsan ''headliner'' festivala, ali ništa manje pažnje publike nisu osvojili ni gošće iz Varaždina, Nikola Leskovar i Lidija Deduš. Nikola je u Varaždinu pokrenuo projekt Katapult, inačicu riječke udruge za mlade pisce i izdavače, predstavio je svoj roman Tijelo od soli, a Lidija je govorila o pisanju poezije koju je objavila u zbirci "Apatridi i druga čudesna bića". 

Bojan Krištofić i Nataša Kadin prezentirali su DIY novine nastale na Silbi.

Govoreći o romanu "Selidba", Jergović kaže: "Čini mi se da nisam ništa izmislio. Narativne linije vodene prema ideji - kako bi to za priču bilo bolje. Nije osnovna stvar govoriti što se dogodilo u stvarnosti. Bitno je da teče priča, u skladu s voljom vaše imaginacije. Po zakonitostima života!''

Veliki pothvat bila bi odluka da cijeli život piše o jednoj istoj stvari. Kod nas se književnost doživljava kao lov na temu koja je trenutno in. A to je Amerika, smatra pisac!

''Nikad se nisam odao opasnoj narkomanskoj navadi za objektivnošću. Zanima me objektivnost jedino u vremenskoj prognozi!'' poručio je Jergović.

Udruga zadarskih pisaca ZaPis već šest godina organizira ovaj odličan festival koji savršeno uvodi u jesen brojnih kulturnih događanja.

Djelić atmosfere s druge večeri pogledajte u videu!

Večeras završava bestival, i to sjajnim gošćama, evo i rasporeda programa:

 


Reci što misliš!