Kultura

kalibarske priče

Nikola Leskovar: Poigravao sam se idejom da ću pišući roman postati cijelim čovjekom

Nikola Leskovar: Poigravao sam se idejom da ću pišući roman postati cijelim čovjekom

Stanislava Nikolić Aras razgovarala je s Nikolom Leskovarom, dobitnikom nagrade Prozak za 2016. godinu, povodom njegova gostovanja na KaLibar bestivalu koji se održava u Zadru od 27. do 29. rujna.

U intervjuu za Najbolje knjige kaže: "Gotovo polovicu pokućstva koje smo imali u Tuzli još uvijek koristimo. Na fotelji, dvosjedu i trosjedu promijenili smo samo tapecirung, iz oker u crveni.

Komode s vitrinama tamnosmeđe boje danas su samo malo više pohabane. Iste takve komode vidio sam nedavno na slici na izložbi Jasminke Končić, izložbi nastaloj iz frustracije.

Postavši majka, razmišljala je o prirodi žene i nametnutih joj uloga i poslova, peglanja, dojenja, kuhanja i čišćenja, poigravala se idejom da će za obavljanje tih poslova zaposliti samu sebe i isplaćivati si honorar od 40 kuna po satu.

Slike iz njezina djetinjstva, na kojoj je spomenuta komoda, nostalgična su nuspojava koju je odlučila izložiti uz slike hrane koju je kuhala dvije godine.

Postavši izbjeglica, razmišljao sam o prirodi našeg polu-čovjeka i nametnutih mu identiteta - pravog Hrvata, Srbina ili Bošnjaka.

Poigravao sam se idejom da ću pišući roman riješiti se balasta identiteta i postati cijelim čovjekom. Slike iz mojeg djetinjstva nostalgična su nuspojava koju sam odlučio opisati uz slike životarenja koje su mi Odijela, Uniforme i Haljine kuhale gotovo 30 godina."


Reci što misliš!