Kultura

indijski virtuoz na udaraljkama

Trilok Gurtu večeras otvara Zadar Jazz and blues festival!

Trilok Gurtu večeras otvara Zadar Jazz and blues festival!

VIDEO: Jazz and blues festival otvara Trilok Gurtu Band iz Indije, 25. srpnja ispred Muzeja antičkog stakla u Zadru. POčetak je u 21:30 sati.

Ovogodišnji Zadar Jazz&Blues u srijedu, 25. srpnja otvorit će fantastični Trilok Gurtu Band u sastavu: Trilok Gurtu – udaraljke, glas, Frederick Köster – truba, Tulug Tirpan – glasovir, klavijature, Johnatan Ihlenfeld Cunado – bas.

Virtuoz na udaraljkama, Trilok Gurtu rođen je u Bombayu, u obitelji velikih indijskih glazbenika. Njegov djed, poznati svirač sitara i majka Shobha Gurtu, uvelike su utjecali na njegov glazbeni put. Trilok je indijski  skladatelj i svirač udaraljki,  priznat  kao jedan od najinovativnijih i napopularnijih diljem svijeta, koji je u svojim počecima integrirao neobične zvukove (npr. mačeva, posuda) i ostale nekonvencionalne elemente. 

Tijekom karijere svirao je s poznatim glazbenicima raznih žanrova: Archiem Sheppom, Bobom Dylanom, Ericom Claptonom, Cesariom Evorom, Katiom i Marielle Lebeque i skupinom Oregon. Kao vođa skupine snimio je niz albuma na kojima su svirali slavni glazbenici poput Joea Zawinula, Ralpha Townera, Pata Methenyja i Salifa Keite.

Svestran je udaraljkaš koji uspješno spaja indijske ritmove sa swingom,  jazzom, žestinom rocka i glazbom raznih kultura, poput afričke, brazilske, indonezijske, japanske ili kineske. 

Down Beatovi kritičari godinama su ga proglašavali najboljim udaraljkašom, a isto priznanje dodijelio mu je i časopis Drum Magazine.


Reci što misliš!