Kultura

izložba koju morate posjetiti

U Narodnom muzeju razgledajte izume velikog Leonarda da Vincija

U Narodnom muzeju razgledajte izume velikog Leonarda da Vincija

U Narodnom muzeju Zadar svakako ne propustite pogledati zanimljivu izložbu pod nazivom "Leonardo Da Vinci INVENTIONS". Svaki eksponat je pokretljiv, te je dozvoljeno fotografiranje.

Izložba se može posjetiti radnim danom od 9-20 sati, subotom od 9-14, a cijena ulaznica za djecu do 16 godina je 20 kuna, dok će odrasli trebati izdvojiti 25 kuna.

Izložbeni eksponati su od drveta, tako da je izložba svakako pogodna za djecu, eksponati se mogu dirati, dakle nema opasnosti od loma ili pak nečeg drugog.

Svaki eksponat je pokretljiv, te je dozvoljeno fotografiranje.

Svakako navratite, izložba je otvorena do 7. rujna!

Leonardo da Vinci bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inženjer.

Ukratko, najveći genij renesanse, čovjek koji utjelovljuje renesansni ideal svestrana čovjeka - višestruko nadarena čovjeka neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama.Osim u umjetnosti doprinio je i anatomiji, botanici, geologiji, matematici, optici, mehanici, astronomiji, hidraulici, niskogradnji, tehnici proizvodnje oružja, urbanistici.

Njegove Posljednja večera (1495-97) i Mona Lisa (1503-06) spadaju među najpopularnije i najutjecajnije slike renesanse, dok njegovi spisi odražavaju duh znanstvenog istraživanja i mehaničke inventivnosti koja je bila stoljećima ispred svoga vremena. Leonardo da Vinci je bio prvi umjetnik koji je afirmirao tehniku slikanja sfumato, a posebno je vidljiva na njegovim remek djelima.


Reci što misliš!