Kultura

kad navale britanci

"Grand Tour" otvorio je Zadru jedno novo filmsko tržište!

HRZ i PZO/ Marinko Karačić

"Grand Tour", popularna britanska tv emisija, snimala se u Zadru, a nakon emitiranja provjerili smo kakve su reakcije i doznali što se sve ''kuha'' u Filmskom uredu Zadar!

Naša sugovornica, Ivana Zrilić, voditeljica Filmskog ureda Zadar i Odjela za podršku kreativnoj industriji INOVAcija,
pokušala nam je dati što više informacija, a da to ne bude povreda ugovora koje Ured ima sa potencijalnim investitorima i produkcijskim kućama zainteresiranima za naše područje.

Zadar ima velik potencijal.

Zanimalo nas je što je sve u planu, odnosno, gdje bi se sve na području Zadarske županije moglo čuti - 3,2,1, akcija!

''Što se tiče pitanja o planiranim snimanjima, nemamo običaj davati najave snimanja jer poštujemo pravila producentskih kuća koje uglavnom naknadno dozvoljavaju objave o snimanjima.

Od početka godine podržali smo snimanje reklame za jednu banku, no odobrenje za objave kao ni fotografije sa snimanja još nemamo tako da ne mogu dati informacije. Čim ih dobijem, rado ćemo ih proslijediti medijima'', kazala nam je Zrilić.

Što se tiče Grand Toura, reakcije su odlične.

''Ovih dana dobili smo upit iz Hrvatske turističke zajednice iz Londona. Naime, novinarka Sunday Times-a radi priču o snimanjima na zadarskom području, dakle u Zadarskoj županiji. Zanimalo ju je što se snimalo prošle godine, i općenito o mogućnostima snimanja kod nas. Drago nam je da postoji interes za takvim informacijama, a povod je svakako Grand Tour koji je sniman na zadarskom području. Ovakvu reklamu na britanskom tržištu mogli smo samo poželjeti'', kaže Zrilić.

Filmski ured Zadar godinu je zaokružio s 12 projekata. Trenutno u obradi ima još jedan strani upit za snimanje jedne trilogije na zadarskom području.

Također s nestrpljenjem očekujemo početak serije „The Terror“ Ridley Scotta, koja je snimanja na Pagu (26. ožujka).

Evo trailer-a, da steknete dojam!

Velika očekivanja za gospodarstvo Zadarske županije svakako će biti od projekata Centar novih tehnologija, Plavo zeleni centar, Centra za razvoj i edukciju i Centra kreativne industrije u sastavu kojeg bi u budućnosti trebao djelovati i Filmski ured Zadar.


Reci što misliš!