Kultura

nizozemska i malta

Leeuwarden i Valletta prijestolnice kulture, Bugarska na čelu EU

Leeuwarden i Valletta prijestolnice kulture, Bugarska na čelu EU

Od 1. siječnja titulu europske prijestolnice kulture na godinu dana preuzeli su gradovi Leeuwarden (Nizozemska) i Valletta (Malta).

Svečanost otvaranja za Vallettu održat će se diljem grada od 14. do 21. siječnja, a bit će nadahnuta tradicionalnom malteškom festom (seoskom proslavom).

U Leeuwardenu svečanost počinje 26. i 27. siječnja umjetničkim instalacijama te performansama profesionalnih i amaterskih umjetnika diljem grada. Muzeji u čitavoj Friziji otvorit će svoja vrata posjetiteljima.

Povjerenik Navracsics izjavio je: „Projekt europskih prijestolnica kulture povezuje zajednice putem kulture te donosi dugoročne pogodnosti gradovima koji dobiju tu titulu, njihovim stanovnicima i gospodarstvu. Godina 2018. bit će posebna jer je riječ o europskoj godini kulturne baštine, a obje prijestolnice kulture u svoje su programe uvrstile brojne projekte kojima se promiče kulturna baština. Na taj će način pridonijeti isticanju uloge kulture u izgradnji europskog identiteta. Leeuwardenu i Valletti želim puno uspjeha u idućoj godini.“

Proglašenje europskih prijestolnica kulture pokrenula je 1985. tadašnja grčka ministrica kulture Melina Mercouri, a inicijativa je otad prerasla u jednu od najistaknutijih kulturnih inicijativa u Europi. Gradovi se biraju na temelju kulturnog programa koji mora obuhvaćati istaknutu europsku dimenziju, poticati sudjelovanje i uključenost građana te pridonositi dugoročnom razvoju grada i njegove okolice. Već je odlučeno kako će 2020. godine prijestolnica biti Rijeka koja se za to već naveliko priprema.

A s prvim danima siječnje Bugarska je preuzela šestomjesečno predsjedanje EU-om. Kao središnju temu postavili su pitanje europske budućnosti Zapadnog Balkana. Planira se i održavanje izvanrednog summita EU-a za 17. svibanj 2018. godine, piše Narodni list.


Reci što misliš!