Kultura

najavljujemo

La Bohème Giacoma Puccinija u HNK Zagreb

La Bohème Giacoma Puccinija u HNK Zagreb

U četvrtak, 7. prosinca 2017. u 19,30 sati izvest će se operna predstava La Bohème Giacoma Puccinija pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera u režiji i scenografiji Arnauda Bernarda.

Nastupaju: Stjepan Franetović (Rodolfo), Ljubomir Puškarić (Marcello), Luciano Batinić (Colline), Davor Radić (Schaunard), Adela Golac Rilović (Mimi), Marija Kuhar Šoša, Ivana Lazar (Musetta), Ivica Trubić (Benoit), Ozren Bilušić (Alcindor), Dario Ćurić(Parpignol), Ivan Šatalić (Carinski poručnik), Antonio Brajković (Carinik), Kristijan Beluhan (Prodavač šljiva), dijete iz Zvjezdica (Dijete).

Slavno Puccinijevo djelo o pariškim boemima, iako nije doživjelo uspjeh na praizvedbi, svakom je kasnijom izvedbom dočekano s ovacijama, tako da je opera La Bohème postala jedna od najpopularnijih opera u povijesti.

Libreto je nastao prema romanu Prizori iz života boema Henrija Murgera koji opisuje studentski i umjetnički svijet pariške Latinske četvrti. Potresna priča o mladim i siromašnim pariškim umjetnicima te njihovim nesretnim ljubavima osvojila je svjetske operne kuće i poslužila mnogim autorima kao inspiracija za stvaranje novih djela različitih žanrova. Rodolphe i Mimi nositelji su glavnih zbivanja u kojima pratimo sudbinu nekoliko mladića i djevojaka koji usprkos siromaštvu i bijedi ne gube vjeru u ljubav. Tragičan kraj i smrt Mimi samo pojačavaju potresan dojam velike ljubavne priče koja i danas uzbuđuje i stare i nove ljubitelje opere. Puccini je njome osvojio svjetske pozornice pokazavši veliki skladateljski talent, podarivši svima nezaboravne arije i duete koji sublimiraju sve ono najljepše u njegovu opernom stvaralaštvu.


Reci što misliš!