Kultura

u kinu Europi i MM centru Studentskog centra

15. Human Rights Film Festival će publici ponuditi četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova

15. Human Rights Film Festival će publici ponuditi četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova

Projekcijom čileanskog filma "Jedna čudesna žena" Sebastiana Lelia otvara se 15. Human Rights Film Festival koji će publici ponuditi četrdesetak igranih i dokumentarnih filmova recentne svjetske nezavisne produkcije. Festival će se održavati u kinu Europi i MM centru Studentskog centra

Festival u ponedjeljak, 4. prosinca u kinu Europa otvara čileanski film Jedna čudesna žena (Una mujer fantastica) Sebastiana Lelia – riječ je o napetom trileru u čijem je fokusu trasnrodna žena, koji je na ovogodišnjem Berlinaleu osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij te nagradu Teddy koja se dodjeljuje filmu koji na najbolji promiče LGBT tematiku.

Pored nominacije za Zlatnog medvjeda na istom festivalu, Jedna čudesna žena odabrana je kao čileanski kandidat za nagradu Oscar. Riječ je o iznimno suosjećajnom portretu snažne, kompleksne, iskrene trasnrodne žene čije žalovanje za izgubljenim ljubavnikom prekidaju i onemogućuju institucionalne i pojedinačne predrasude na svakom koraku; redatelj Lelio kreirao je iznimno jasno, odzvanjajuće i empatično filmsko svjedočenje o svakodnevnim preprekama s kojima se suočavaju transrodne osobe.

Kao i prijašnjih godina, kroz selekciju filmskog programa, HRFF nastavlja promovirati rad vodećih svjetskih autora čija djela provociraju određeni angažman i djelovanje. Tako ove godine svi posjetitelji nanovo mogu uživati u recentnim djelima dokumentarnih majstora Wanga Binga, Laure Poitras, tragično preminulog Michaela Glawoggera i mnogih drugih.


Reci što misliš!