Kultura

in memoriam

Preminuo starogradski umjetnički fotograf Petar Botteri

Preminuo starogradski umjetnički fotograf Petar Botteri
Petar Botteri

Nakon duge i teške bolesti u nedjelju je preminuo starogradski umjetnički, povijesni i dokumentarni fotograf svjetskog renomea, Petar Botteri, vlasnik Fotoarhiva Botteri.

Petar je ostavio neizbrisiv trag na hvarsku, dalmatinsku i hrvatsku fotografiju. Njegove fotografije objavljivali su prestižni svjetski časopisi i mediji poput National Geographica.

Fotoarhivu je naslijedio od pokojnog oca Antonia Botterija, koji je svoj prvi fotoaparat kupio u Splitu 1934. godine, a kojim je bilježio mnoga događanja u Starom Gradu.

Za razliku od oca, Petar se malo kasnije u životu počeo baviti fotografijom koja mu je ostala velika strast i svakodnevni hobi.

"Njegovi galebovi su daleko od stereotipa, uhvaćeni u gotovo portretnoj karakternosti oni pripovjedaju o nedpočinjenom životu iz vlastitog nam morskog dvorišta".

Starogradska plima, Foto: Petar Botteri Starogradska plima i galebovi by Petar Botteri

"Da je galeb omiljena tema umjetnika svih vrsta izričaja nije neko otkriće,ali je i istina da rijetkima u toj morskoj beštiji, za koje se metafore lijepe od prvog pogleda,uspijeva odmaknuti se od stereotipa.

Petar Botteri, starograjski umjetnički fotograf spada u one čarobnjake svjetla kojima uspjeva baš to: okom prepoznati,a objektivom uhvatiti neponovljivost", napisao je jednom prigodom Josip Antić, novinar i urednik časopisa More.

Petar Botteri objavljivao je i na portalu eZadar, a sve članke o njemu pronaći ćete na ovom linku.


Reci što misliš!