Kultura

uz promociju slikovnice

Roman Simić: Mašta nas može uvesti u sve

Roman Simić: Mašta nas može uvesti u sve

Zadarski pisac sa zagrebačkom adresom, Roman Simić, predstavio je u nedjelju u sklopu sajma knjiga Interliber svoju slikovnicu "Jura i kuckalo protiv dosade", duhovitu inspirativnu priču o mašti koja razbija svaku dosadu nastalu u tandemu s ilustratorom Manuelom Šumbercem.

Knjiga je objavljena u izdanju nakladnika Profil, čija je urednica Ivana Žderić istaknula kako je riječ o drugoj slikovnici "super dvojca" Simić-Šumberac, nakon izrazito hvaljene slikovnice "Baba Jaga i div Zaborav", objavljene također u izdanju Profila, u kojoj su dali novo ruho staroslavenskom mitološkom liku babe koja jede ljude.

Ovaj put Roman je odlučio napisati moderniju, lepršaviju i smješniju priču, manje bajkovitu ali ritmičniju, dok su ilustracije svjetski priznatog ilustratora Manuela Šumberca sasvim drugačijega izraza od onoga iz "Babe Jage".

"Simić je tu izvanredno ispisao dosadu, stanje u kojemu je sve bez boje i sivo, a Manuel sve to odlično oslikao", rekla je Žderić na Profilovu interliberskom štandu u Paviljonu 5 Zagrebačkog velesajma.

"Jura i kuckalo protiv dosade" priča je o dječaku koji se jednog divnog kišnog dana bori protiv dosade. Dosada je siva, ali čak ni u toj sivoj nema živosti, a Jura samo može gledati u strop i na sve prijedloge ukućana odgovarati riječima: "Ne, to je dosadno".

Kada se pojavi trokutasti mačak koji kucne čarobnim kuckalom, otvaraju se vrata Jurine mašte. Mačak će mu pokazati mnoštvo svjetova u koje uopće nije teško ući, samo treba kucnuti, to može svatko, a može se i dijeliti.

"Osim o dosadi, to je priča o mašti, o tome kako ta mašta stvara nove svjetove i kuda nas sve to može odvesti", istaknula je Žderić.

Simić je rekao kako je riječ o "jednoj živahnoj priči koja ima rime, jedan ritmiziran govor, a na kraju se pretvara u pjesmu". No, napomenuo kako ipak treba razlikovati dosadu od dokolice, "koja je super". "Dosada kao stanje koje je dugotrajno, pogotovo kad ga vidim kod svoje djece, nešto je što mi je dalo poticaja za tu knjigu", rekao je.

Istaknuo je da mu je oduvijek zanimljivo promatrati koliko je djeci "dovoljno dati malo, a oni onda iz tog malog naprave čuda".

"Kuckalo protiv dosade zapravo je mašta. Mašta nas gura u sve, ne samo u ono što vole djeca, već i ono što vole roditelji, što svi volimo. Početak dosade samo je impuls, iz kojega se rađa sve ostalo", poručio je Simić.

Roman Simić nagrađivani je hrvatski književnik. Objavio je dosad zbirku poezije "U trenutku kao u divljini" (1996.), zbirke priča "Mjesto na kojem ćemo provesti noć" (2000.), "U što se zaljubljujemo" (2005.) i "Nahrani me" (2013.), te slikovnicu "Baba Jaga i div Zaborav" (2016.). 

Pojedinačne su mu priče prevođene na petnaestak svjetskih jezika, a knjige prevođene na engleski, njemački, španjolski, poljski, slovenski i makedonski jezik te objavljivane u Srbiji. Uredio je nekoliko izbora i antologija suvremene hrvatske kratke priče. Već 16 godina organizira i vodi Festival europske kratke priče.

Manuel Šumberac nagrađivani je ilustrator i animator. Među ostalim, osvojio je Grand Prix 19. Dana hrvatskog filma, drugu nagradu na 42. Reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva te prvu nagradu na festivalu Balkans Beyond Borders. Najznačajniju hrvatsku glazbenu nagradu Porin osvojio je dvaput; 2012. godine osvojio je Golden Bra Award za najbolju animaciju na Magdalena International Festival of Creative Communication; pa 2014. Zlatnu ribicu Neuma za najbolji 3D animirani film na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Neumu.


Reci što misliš!