Kultura

autor zbirke ''sjećanja''

Tomislav Košta: Strip je moja prva ljubav

Tomislav Košta: Strip je moja prva ljubav

Bodulska deveta umjetnost nakon koje možete reći samo: sjajno! Tomislav Košta svoj prvi strip odlučio je izraditi u jednoj od najluđih tehnika - ulje na papiru, format A3. Kako je ovaj slikar napravio zbirku ''Sjećanja''?

Trebalo mu je, kaže, tri i pol godine, ali posvetio se tome predano i s puno ljubavi, a rezultat je među koricama i možete ga naći i u Gradskoj knjižnici Zadar, domaćinu festivala stripa ''Zbirka 74''.

Tomislav Košta objavio je i roman ''Vjenčanje s vjetrom'', a strip je objavio kao prvi dio trilogije.

Nastavci slijede, a prijevod stripa radit će se za jednu nakladničku kuću iz Škotske, kaže ovaj slikar koji se bavi umjetnošću preko dva desetljeća, živi na relaciji Zadar-Preko, a u ''Sjećanjima'' potpisuje i scenarij i likovni dio.

"Imao sam priču. Strip je moja prva ljubav...nikako da je se otarasim. Riječ je o fantasy priči koja se odvija na Mediteranu u srednjem vijeku. Imamo jedan lajtmotiv, to je gajeta. Priča govori o iskupljenju jednog čovjeka. Kako sam radio na malom formatu, što sam sada definitivno promijenio, mučila me najviše oštrina. Radio sam skice za neke kadrove, neke sam razrađivao u ugljenu'', kaže Košta.

Slikar Valentino Radman smatra da je Košta zaista fascinantan autor a sam strip okarakterizirao je kao vizualno vrlo kinematografski rad.

Boje su žive, briljantne, ali ne i kričave, a tisak izvanredan.

 


Reci što misliš!