Kultura

čestitamo!

Mladi zadarski arhitekt Krešimir Damjanović pobjednik ovogodišnjeg natječaja Shinkenchiku

Mladi zadarski arhitekt Krešimir Damjanović pobjednik ovogodišnjeg natječaja Shinkenchiku

Mladi zadarski arhitekt Krešimir Damjanović osvojio je prestižnu nagradu Shinkenchiku za svoj rad Kuća kolaž.

Nagradu dodjeljuje kultni japanski arhitektonski časopis a+u inovativnim arhitektonskim projektima, a odluka o dodjeli temelji se na prosudbi samo jednog selektora, prenosi portal VizKultura.

Ovogodišnji je odabir učinio Go Hasegawa koji je ujedno i raspisao koncept za nagradu ove godine, sažet u sintagmi Ideje i dimenzije. “Koncept ‘dimenzije’ počiva duboko na kategorijama mjesta (razlike u regijama i kulturama), vremena (razlike u erama), i osobe (razlike u perspektivama)”, pojašnjava Hasegawa, “te reflektira kulturalne razlike, kao i društvene okolnosti određenog vremena”.

Kako Hasegawa navodi u obrazloženju svoje odluke, “Damjanović je osvojio prvu nagradu s projektom koji se fokusira i bavi kulturalnim razlikama unutar ‘dimenzija’. Kuća se nalazi na granici, a njezini elementi posloženi su prozvoljno. Veličine i oblici ovih elemenata reflektiraju razne kulturalne razlike. (…) Počivajući na migrantskoj krizi kao ključnom društvenom problemu današnjice, ova kuća ne razrješava takve probleme, već prihvaća postojanje razlika među kulturama”.

U tekstu obrazloženja svog projekta Damjanović piše: Kuća ima puno lica. Jedno ju čini malom. Drugo velikom. Čas je monumentalna, čas skromna. Sačinjena je od elemenata arhitekture; zida, stupa, grede, opne i vrta. Izmjenom, prožimanjem i promjenom mjerila mijenjaju svoju ulogu. Ona je trostruka: struktura, program, folie. Ambivalentost strukture postaje njezino temeljno obilježje. Kuća je grad/ soba/ vrt. Egzistira kao otvoreno polje, iščitavamo je kao dijagram. Obraz kuće definiran je njenim suprotnostima. Veliko minijaturnim, asimetrično simetričnim, strukturalno hramolikom. Jednina niječe množinu, neodređenost potvrđuje perimetar, a nehijerarhija korištenih elemenata suprostavljena je prividnom centru. Unutra je prožeto vanjskim. Dimenzija je ključ. 

Na predstojećem međunarodnom arhitektonskom simpoziju Dani Orisa, koji će se već tradicionalno održati u listopadu u zagrebačkoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog (14. i 15. listopada), gostovat će Krešimir Damjanović kao ovogodišnji dobitnik nagrade Shinkenchiku, gdje će predstaviti nagrađeni rad.


Reci što misliš!