Kultura

naši školji

Otočka besida - večer posvećena čakavskoj riči, kulturi i tradiciji

Otočka besida - večer posvećena čakavskoj riči, kulturi i tradiciji
Naši školji

Dvanaestu godinu zaredom, u Jardinu obitelji Mašina, Udruga žena Luzor priprema Otočku besidu, večer posvećenu čakavskoj poeziji, igrokazima, pjesmama, napjevima, šalama i pošalicama čiji su autori naši mještani ili stanovnici našeg i susjednih otoka.

Njihova djela odišu nostalgijom za prošlim vremenima, za sretnim djetinjstvima... Čakavska rič odraz je našega duhovnoga i nacionalnoga bića, a Otočka besida samo je jedan od načina kako je sačuvati od zaborava za buduće generacije, pišu Naši školji. 

U programu ovogodišnje Otočke beside, koja će se održati u četvrtak, 17. kolovoza u 20.30 sati, uz domaćine, Udrugu žena Luzor, sudjelovat će pjesnik Tomislav Meštrić iz Kukljice, dramska umjetnica Milena Dundov kazivat će poeziju dvaju velikih pjesnika čakavskoga izričaja  - Joje Ricova i  Slavka Perovića;  prvakinja Lutkarskog kazališta u Zadru Gabrijela Meštrović Maštruko interpretirat će stihove svoga svekra Veljka Maštruka na ugljanskome idiomu. 

Čut ćemo i načelnika Općine Preko Juru Brižića, koji je u školskim danima bio izvrstan recitator i osvajao zapažene rezultate na kulturnim smotrama Lidrano diljem zemlje, a na Otočkoj besidi izvest će stihove pokojnog Ante Valčića s Ošljaka. Anđelka Funčić čitat će pjesme svoje sestre Sonje Kačan, Milena Dundov stihove Mercedes-Cede Barić, Lidija Lončar stihove Veronike Marcelić.

Dvije pjesme, pod vodstvom prof. Nade Smoljan, izvest će dječja klapa Baliniera.


Reci što misliš!