Kultura

traje do srijede

U tijeku primoštenski DORF s posvetom Anti Perkoviću

U tijeku primoštenski DORF s posvetom Anti Perkoviću

Organiziran u suradnji sa festivalom SuperUho, pripremljen je filmsko-glazbeni program u kojem posjetitelji mogu pogledati ukupno 10 projekcija glazbenih dokumentarnih filmova, uz OFF DORF program u kojem su izložba plakata, glazbeno-filmski kviz, koncerti i nastupi Dja.

Ovogodišnje festivalsko izdanje posvećeno je velikom DORF prijatelju Anti Perkoviću. U znak sjećanja na druženja sa Antom na samom početku – u subotu od 20:30 sati prikazat ćemo ekskluzivno epizodu dokumentarnog TV serijala „Borderland Soundtrack“, novosadske autorice Brankice Drašković, inspirirane knjigom „Sedma republika“. Prvi dan festivala nastavljamo sa hrvatskom premijerom dokumentarnog filma „Čovjek iz Mo'Wax“, autora Matthew Jonesa (Velika Britanija), o James Lavelleu, osnivaču utjecajne etikete Mo'Wax, a koji će 9.8. i zatvoriti SuperUho festival svojim DJ nastupom.

Drugi dan na programu je nagrađivani film „Buldožer-Pljuni istini u oči“ slovenske ekipe na čelu sa Varjom Močnik, o kultnom albumu slovenskog sastava Buldožer. Slijedi od 21:30 sati premijerna projekcija filma o Marku Linkousu, sjajnom američkom kantautoru koji je stajao iza kultnih Sparklehorse. „The Sad & Beautiful World of Sparklehorse“ autora Alexa Crowtona i Bobby Dass (SAD) donosi nam priču o životu i tragičnoj smrti ovog genijalca koji se tijekom gotovo 3 desetljeća duge karijere borio s depresijom i ovisnošću, ali i objavio 5 izvrsnih Sparklehorse albuma na kojima se izvrtila fascinantna lista gostujućih glazbenika: Tom Waits, PJ Harvey, Danger Mouse, Dave Fridmann, David Lynch, John Parish, Black Francis, Iggy Pop, Suzanne Vega, Vic Chesnutt i dr.

Od ponedjeljka do srijede, nakon koncerata, organizirane su kasnonoćne projekcije filmova, s početkom od 1:00 sat. Izdvajamo projekciju eksperimentalnog filma pulskog autora Josipa Pina Ivančića „Slučaj GNJDD“, o kultnom sastavu Gustaph y njegovi dobri duhovi, a posebno ponosno predstavljamo prvi film legendarnog slovenskog diverzanta Marka Brecelja „Brojanje u jesen“, koji će biti poseban gost festivala.

U okviru ovogodišnjeg OFF DORF programa posjetitelji će u Primoštenu moći pogledati izložbu 12 plakata nepostojećih bandova autora Mire Župa i sudjelovati u dvodnevnom glazbeno-filmskom kvizu koji će 5. - 6.8. voditi poznati kvizoman Mario Kovač. Početak kviza je u 20 sati.

Podsjećamo, dobitnik ovogodišnje DORF nagrade za životno djelo je genijalni vinkovački strip autor Dubravko Mataković, a posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu dobit će Damir Bartol Indoš.  Autor svih DORF 2017 nagrada je Miro Župa iz Splita, a plakat je djelo Miroslava Sekulića Struje, iz Zagreba. Autori DORF jinglea su Martin Peranović i Ivan Radović.

Glavni filmski program u Primoštenu održat će se 5. - 9.8. na Iskonovoj festivalskoj plaži, zasigurno jednoj od najljepših na ovom dijelu Jadrana.

U Vinkovcima će se 11.DORF program odvijati 24. - 26.8. u Galeriji fotografija Meraja, staroj gotičkoj crkvi sv.Ilije, u centru Vinkovaca.

Festival DORF 2017 održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije, u partnerstvu sa Žedno uho.


Reci što misliš!