Kultura

najavljujemo

41. Dani satire: "Jami Distrikt" u Kerempuhu

41. Dani satire:

"Jami Distrikt" večeras gostuje na Danima satire u Kerempuhu. Predstavu izvodi Bitef teatar iz Beograda

Izvođači: Isidora Simijonović, Jelena Graovac, Nina Nešković, Džemal al Kisvani, Nemanja Dragaš

Dokumentarna kazališna predstava o najstarijoj naciji na svijetu! Nacije proizvode ratove i ratovi proizvode nacije.

Tko je prvi počeo? Dokazat će se!

Nacija koja dokaže da je evoluirala direktno iz majmuna, dobiva nagradnu vožnju u povijesnom luna-parku. Jami Distrikt je kazališna predstava koja problematizira pitanja nacije i nacionalnih država u hi-tech svijetu 21. stoljeća. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. stoljeću, ova predstava postavlja pitanje: kako je izumu 19. stoljeća pošlo za rukom da izgleda kao da je tu bio oduvijek? Da li su nam, u eri interneta, umjetne inteligencije i suvremene medicine još uvijek potrebne stare, „dobre“ nacije? Što će smijeniti nacije i nacionalne države? I tko je gori: nacije ili korporacije?! Do kraja 20. stoljeća očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti.

Da li će roboti imati nacionalnu svijest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-domoljubi? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu povijesti, ili će tamo završiti oni koji u nju vjeruju?

Da li ćemo u 22. stoljeće ući u cipelama iz 19. stoljeća? I da li nas žuljaju te razgažene cipele? One odavno nisu lijepe. A da li su udobne?


Reci što misliš!

  Vezane vijesti