Kultura

o zabrani abortusa u rumnjskoj

Antifjaka u sridu: Projekcija filma „4 luni, 3 saptamâni si 2 zile“ Cristiana Mungiua

Antifjaka u sridu: Projekcija filma „4 luni, 3 saptamâni si 2 zile“ Cristiana Mungiua

Večeras u 20.30 u sklopu ciklusa „Antifjaka u sridu“ gledat će se film „4 luni, 3 saptamâni si 2 zile“ (hrv. 4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana) rumunjskog redatelja Cristiana Mungiua.

Radnja ove drame se odvija 1987. godine u Rumunjskoj za vrijeme Ceausescuovog režima kada je kontracepcija bila ilegalna, a pobačaj bio kažnjiv smrću.

U nedostatku legalnih metoda, žene su bile primorane okončati svoje trudnoće korištenjem sredstava koja su nezakonita i/ili nesigurna, ponekad s tragičnim posljedicama.

Smrtnost žena povezana s trudnoćom dvostruko je porasla tijekom zabrane abortusa u Rumunjskoj. Više od 9.000 žena je umrlo između 1965. i 1989. zbog komplikacija koje proizlaze iz ilegalnih pobačaja.

U ovom filmu, kroz priču dvije studentice, prijateljice, pratimo s kakvim se situacijama susreću kako bi jedna od njih uspjela ilegalno pobaciti. I, iako je danas teško uspoređivati bilo koju zemlju s represivnom i restriktivnom klimom u Rumunjskoj 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća, Rumunjska tada je itekako relevantan primjer i podsjetnik što zabrana pobačaja čini za zdravlje žene, pogotovo u današnjem kontekstu „Hodova za život/Hodova protiv prava žena“.


Reci što misliš!