Kultura

pogledajte video sa susreta u gkzd

Damir Karakaš "Student": Nekadašnje molitvenike danas je zamjenio iPhone

Jedan od najkarizmatičnijih autora suvremene hrvatske književnosti kojega su u rodnoj Lici uvijek zvali Student, a svako ljeto provodi u Zadru odakle mu je supruga, Damir Karakaš, sinoć nas je počastio gostovanjem na manifestaciji "Zadar čita"

Za početak je svirao harmoniku - baš kao kada je živio u Parizu, a njegova biografija zanimljiva je kao i on sam.

Karikaturist, novinar crne kronike, pisac, dramatičar, sve samo ne običan ''lik'' - Karakaš je u Zadru gostovao u Gradskoj knjižnici na susretu kojega je moderirao Ante Kolanović, knjižničar. 

Najviše riječi bilo je o Karakaševom autobiografskom romanu "Sjećanje šume". Karakaš kaže da je tek sada sazrelo vrijeme za takvu prozu, a šuma je jedan od glavnih likova jer zna slušati i krije sve tajne.

"Detalje iz stvarnog života umećem u strukturu fikcije. Tu imate recimo anegdotu kada je djed odlučio lažirati svoju smrt, pa se lažno objesio, a onda su se svi smijali. Ili recimo kada je moja majka stavljala ciklu na moje tabane jer sam imao temperaturu. Znate, u književnosti ne volim preveliko brbljanje... važna mi je svaka riječ i kada pišem opsjednut sam tekstom'', kazao je Karakaš.

Više ne crta karikature osim kada je nekakva posebna prigoda, primjerice festival na kojem gostuje pa to bude dio programa, ili na promocijama knjiga s posvetom umetne i kakav crtež.

Potpisnik je deklaracije o jeziku jer kaže da se protivi svakom obliku nacionalizma.

Na književnoj večeri bilo je još riječi i o pisanju i čitanju - Karakaš smatra da se puno piše, a premalo čita, a kaže da su nekadašnji molitvenici danas iphonei. Ljudi koji ne čitaju zakinuti su za jednu dimenziju, kazao je, te se dotaknuo i pisanja poezije - imao je preko stotinu pjesama, ali - sve ih je uništio. 


Reci što misliš!