Kultura

Znanost

'Torinsko platno je autentično'

'Torinsko platno je autentično'

U istraživanju platna 1988., nakon čega se tvrdilo da nije iz Isusova vremena, dokazano su se potkrale greške u računanju

Torinsko platno, u koje je navodno bilo umotano Isusovo tijelo nakon skidanja s križa, ipak nije srednjovjekovna krivotvorina nego je autentično, izjavio je talijanski znanstvenik.

U istraživanju platna 1988., nakon čega se tvrdilo da nije iz Isusova vremena, dokazano su se potkrale greške u računanju, izjavio je Giulio Fanti, profesor mehaničkih i termičkih ispitivanja u razgovoru s novinarima lista ''Il Giornale''.

''Vjerojatnost da platno potječe iz srednjeg vijeka, a ne iz antičkih vremena iznosi samo 1,2 posto'', smatra Fanti.

Tkanina veličine 4,37 puta 1,11 metara, u koju je navodno bilo umotano Isusovo tijelo, bila je 1988. po nalogu torinske nadbiskupije podvrgnuta ispitivanjima prema metodi C-14. Ispitivanja su provela tri instituta.

Fanti je naglasio da je njegovo ispitivanje podataka pokazalo pogreške u izračunu.

''To čak navodi na pomisao o manipulaciji u cilju dobivanja željenog rezultata''.

Osim toga, na dijelovima platna s kojih su svojedobno uzimani uzorci javila su se onečišćenja koja bi mogla dovesti do razlika u datiranju, kaže Fanti koji smatra da platno potječe iz Isusova vremena.

Obrisi lica mrtvaca s teškim ozljedama na platnu mogli su nastati samo ''snažnim zračenjem'', riječ je o nekoj vrsti groma u milisekundi, izjavio je Fanti.

Isključio je mogućnost da je obris nastao umjetnim putem, tvrdeći da oni koji i dalje pretpostavljaju da je lice nacrtano ''ne znaju o čemu govore''.


Reci što misliš!