Kultura

Umjetnost

Otkriven zadnji van Gogh?

Otkriven zadnji van Gogh?

Mnogi stručnjaci slažu se s atribucijom i procjenjuju sliku na najmanje 100 milijuna dolara

Neki stručnjaci i kolekcionari kažu da bi portret van Goghovog liječnika, što ga je grčki partizan 'oslobodio' od nacista, mogao biti posljednja slika nesretnog umjetnika.

Sliku je prije dvije godine u podrumu otkrila, zajedno s jednom bilježnicom punom crteža, grčka književnica Doretta Peppa, koja tvrdi da je njezin otac Meletis ostavio pismo u kojem objašnjava da je radove uzeo tijekom prepada na njemački vlak pri kraju okupacije 1944.

Guardian piše da ih je Peppa smjestila u bankovni sef nakon razgovora sa šefom konzervatorskog odjela Grčke nacionalne galerije, koji je crteže certificirao kao autentične radove van Gogha, a sliku je identificirao kao treći portret dr. Gacheta, koji je liječio slikara do kratko prije samoubojstva.

Mnogi stručnjaci slažu se s atribucijom i procjenjuju sliku na najmanje 100 milijuna dolara.

No, ima i onih koji sve dovode u pitanje, navodeći da je tržište preplavljeno lažnim van Goghovima, a neki odvjetnici i likovni stručnjaci sumnjaju da Peppa uopće ima pravo vlasništva nad tim radovima.

Muzej Van Gogha iz Amsterdama odbio je proučiti bilježnicu, ali Peppa inzistira da su nacistički pečat i broj na poleđini portreta dovoljni dokaz autentičnosti.

New York Times piše da se u bilježnici nalaze složene studije likova za Ljude koji jedu krumpir i Portret Pere Tanguyja.

Slika još nije pokazana u javnosti, a vlasnica nije dopustila ni njezino fotografiranje.


Reci što misliš!