Kultura

Dječji festival

Šibenik: 48. međunarodni dječji festival od 21. lipnja do 5. srpnja

Šibenik: 48. međunarodni dječji festival od 21. lipnja do 5. srpnja

Dječji festival u Šibeniku osnovan je 1948.

Šibenik će od 21. lipnja do 5. srpnja biti 48. put domaćin Međunarodnoga dječjeg festivala, a tijekom 15 festivalskih dana bit će izvedena 134 različita programa - dramska, lutkarska, glazbena, folklorna i plesna, prenosi Totalportal.hr .

Međunarodnu dimenziju toga festivala potvrđuje podatak da će jednu trećinu programa izvesti gosti iz 14 država diljem Europe i svijeta, istaknuo je ravnatelj Šibenskoga kazališta i festivala Dragan Zlatović na današnjoj konferenciji za novinare u Novinarskome domu.

Po Zlatovićevim riječima, i šibenski će se Festival priključiti obilježavanju 500. godišnjice rođenja Marina Držića, a obilježit će se i 50. rođendan dječjega zbora "Zdravo maleni".

S tim u vezi podsjetio je kako je Dječji festival u Šibeniku osnovan 1948., odnosno prije 50 godina, ali je u početku priredba imala biennalni karakter.

Posebice je izdvojio nakladničku djelatnost vezanu uz lutkarsku literaturu koja je, smatra, sve važnija komponenta budući da u Hrvatskoj ima sve više lutkarskih institucija.

Šibenski dječji festival prepoznatljiv je u kazališnome svijetu po radioničkom programu, rekao je ravnatelj Uprave za izvedbene umjetnosti i audiovizualnu djelatnost Ministarstva kulture Srećko Šestan i zaželio uspjeh međunarodnoj priredbi koja promiče ugled hrvatske lutkarske i dramske produkcije.

Pročelnica Upravnoga odjela za društvene djelatnosti Grada Šibenika Živana Podrug zahvalila je na potpori koju Festivalu pruža Ministarstvo kulture koje je za ovogodišnju priredbu izdvojilo pola milijuna kuna.

Podsjetila je da su potporu Festivalu pružila i ministarstva obitelji, znanosti i vanjskih poslova te da je glavni partner i ove godine hotelska kuća Solaris.

Po riječima predsjednika Uprave šibenskoga Solarisa Gorana Zrilića, riječ je o kulturnoj priredbi koja podiže razinu turističkih usluga, a posebice te hotelske kuće koja je u turističkome svijetu poznata kao odredište obiteljskoga turizma.

 


Reci što misliš!