Šokolijada
Započela priprema šokola za 7. Ninsku šokolijadu
Šokolijada se 'zatvara' tradicionalnom 'Feštom od šokola', 19. srpnja, kada će se izabrati i najbolji šokolar za 2009. godinu
Već sedmu godinu zaredom, u Ninu će se održati tradicionalna 'Ninska šokolijada', u organizaciji Turističke zajednice grada Nina.
Manifestacija, koja se temelji na jedinstvenom gastro proizvodu koji se od davnina proizvodi u starohrvatskom Ninu i ninskom kraju, prvi put je održana 2003. godine, kada je sudjelovalo 10 natjecatelja.
Iz godine u godinu, broj natjecatelja je rastao,a ove godine prijavio se čak 41 'šokolar', i to iz Nina, Žerave, Vrsi, Ljupča, Poljica-Briga, Privlake, Vira, Poličnika, Škabrnje, Polače, Zadra, Vinjercai Sv. Ivana Zeline. Među njima je 12 žena i 29 muškaraca, kojima je podijeljeno 405 kg mesa svinjske vratine, potrebne za pripravu šokola.
Ova tradicionalna mesna delicija priprema se isključivo na sjeverozapadnom dijelu Zadarske regije, a 'Ninska šokolijada', uz turističko-promidžbeni aspekt, izuzetno je važna u nastojanju očuvanja tradicijske kulture Zadarskog i Ninskog kraja.
Šokolijada se 'zatvara' tradicionalnom 'Feštom od šokola', 19. srpnja, kada će se izabrati i najbolji šokolar za 2009. godinu
Rezultati istraživanja o šokolu
Kod pripreme šokola, koji se smatra delicijom sve je važno, kako kažu najstariji pripravljači šokola, a njegova priprema graniči s nekom vrstom kulta.
Dan pripreme u obitelji se nekada smatrao posebnim događajem. Čitava je obitelj sudjelovala u pripremi, a najmlađi su imali zadatak promatrati proces izrade, kako bi postupno savladali umijeće tradicionalnog vezivanja s špagom i naučili od starijih recepturu obitelji. Šokol se prema tradiciji nije nudio svakom gostu, nego onom najdragocijnijem, jer se pripremao u malim i ograničenim količinama.
"Prvi šokol" se načeo, prema pričama najstarijih Ninjana, kada se u stara vremena okopavao kukuruz, a to je povezivano sa spoznajom da je kukuruz bio jedan od važnijih prehrambenih artikala poljodjelaca. Svaka kuća koja je imala dovoljne količine kukuruza tada nije oskudijevala u hrani. Još je jedna važna prigoda u čiju se čast blagovao šokol, a ta je tradicija ostala do danas, prigodom svetkovanja Prikazanja Gospe od Zečeva (u svibnju i kolovozu).
Neka istraživanja govore o porijeklu šokola još iz srednjeg vijeka. Prilog tome je upravo kombinacija mirodija, posebno cimeta sa svinjskim mesom. Usmena je predaja recepture i načina izrade u svakoj obitelji. Ovdje vrijedi istaknuti da je, poslije iseljavanja stanovništva i razaranja drevnog Nina za vrijeme Kandijskih ratova u 17. stoljeću, Nin naselilo novo, isključivo ruralno stanovništvo koje se bavilo poljoprivredom i stočarstvom. Bavili su se uzgojem svinja u svojim domaćinstvima i pripremali taj autohtoni proizvod iz vlastite proizvodnje.
Razvojem turizma sedamdesetih godina 20. stoljeća napustilo se držanje stoke u urbanim dijelovima Nina. Nin se postupno urbanizira, no Ninjani ne zapuštaju tradiciju, pa nabavljaju svinjsko meso iz domaćeg uzgoja i nastavljaju obiteljsku tradiciju u pripravljanju šokola i pršuta.
Osnovni ciljevi šokolijade su postignuti. U svim restoranima se može probati šokol, razvijena je jedinstvena gastro manifestacija u Zadarskoj regiji, potaknuta je proizvodnja kod mladih stanovnika ninskog kraja, delicija je prepoznata u Hrvatskoj, te je povećana potražnja šokola u ninskom kraju.
Stručnom ocjenjivačkom sudu posao nije nimalo lak, jer treba probati preko trideset vrsta šokola koji su napravljeni po posebnim tradicionalnim obiteljskim recepturama.
Ove godine trebaju ocijeniti 41 šokol, koliko ove godine ima natjecatelja. Ocjenjuju se slijedeći elementi: opći dojam, oblik, presjek, miris i okus šokola.
Iako je degustacija šokola zanimljivo i primamljivo događanje, ipak stručni ocjenjivački sud ima velike teškoće pri definiranju najboljih šokola, koje razlikuju samo količina i vrsta začina koje su natjecatelji koristili i eventualno neka od obiteljskih tajni u čuvanju tih delicija. Loši šokoli ne postoje, kažu Ninjani, jedino što je loše u čitavoj priči je što tih proizvoda ima jako malo, pa ih stoga brzo ponestane. Zbog ograničene proizvodnje mogu se nabaviti svake godine od mjeseca svibnja do listopada.
Od početka manifestacije 2003. godine do 2008. godine u Ninskoj šokolijadi je sudjelovao 81 natjecatelj; 17 žena i 64 muškarca.
Natjecatelji su bili iz: Nina, Grba, Ninskih Stanova, Zatona, Žerave, Vrsi, Poljica Brig, Privlake, Vira, Bibinja, Paga, Poličnika, Polače, Škabrnje i Sv. Ivana Zeline.
(Istraživala: Marija Dejanović)
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Reci što misliš!