Kultura

HNK Split

Split: Izabrane predstave za Marulićeve dane

Split: Izabrane predstave za Marulićeve dane

Za sudjelovanje na festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta 19. Marulićevi dani prijavljena je 31 predstava

Na 19. Marulićevim danima, koji se održavaju u Splitu od 21. do 28. travnja, u službenoj konkurenciji bit će prikazano deset predstava hrvatskih autora, od čega osam u produkciji hrvatskih kazališta te dvije inozemne, iz Bosne i Hercegovine i Mađarske, priopćio je organizator festivala, splitski HNK, piše Culturenet.hr .

Bit će izvedene predstave: autorski projekt "Najbolja juha! Najbolja juha!" Renea Medvešeka u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih, "Kauboji" Saše Anočića u izvedbi Teatra Exit iz Zagreba, "Riva i druxi" Milana Rakovca riječkog HNK Ivana pl. Zajca i INK Pula, "Skup" Marina Držića splitskog HNK; drama "Judith French" Vlatke Vorkapić u izvedbi ARS Septina i Teatra TNT Trešnjevka iz Zagreba, autorski projekt Olivera Frljića "Turbo-folk" HNK Ivana pl. Zajca iz Rijeke, "Dundo Maroje" Marina Držića kazališta Csokonai iz Debrecena u Mađarskoj, "Ilijada 2001" Filipa Šovagovića u izvedbi GDK Gavella iz Zagreba, "Djeca sa CNN-a" Amira Bukvića Glumačke družine Histrion iz Zagreba, te "Žaba" Dubravka Mihanovića sarajevskog Kamernog teatra 55.

Vijeće festivala hrvatske drame i autorskog kazališta Marulićevi dani na sastanku u splitskom HNK-u jednoglasno je prihvatilo taj prijedlog izbornice 19. Marulićevih dana Nenni Delmestre, kaže se u priopćenju.

Po riječima izbornice iz ponuđenih predstava vidljiv je interes kazališta ne samo za hrvatsko dramsko pismo već i za autorske projekte koji služeći se širim umjetničkim izvorima to pismo oblikuju neposredno na sceni.

Delmestre je svojim izborom pokušala koncipirati festival ne samo kao smotru najkvalitetnijih predstava iz presjeka ponuđenog nego i kao festival iz kojeg prodiru neki drugi i drukčiji glasovi.

"Možda oni za nekoga budu neuobičajeni i provokativni, ali će ponuditi zanimljiv kut gledanja na naše ovdje i sada. Sasvim sam sigurna da će izabrane predstave pobuditi i veliko zanimanje publike", izjavila je izbornica.

Za sudjelovanje na festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta 19. Marulićevi dani prijavljena je 31 predstava, a osim hrvatskih, predstave su prijavila i kazališta iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Srbije i Rusije


Reci što misliš!