Kultura

Drevna Egipćanka umrla od tuberkuloze

Drevna Egipćanka umrla od tuberkuloze

Godine 1994. znanstvenici su izveli drugu odbukciju na još sačuvanim dijelovima njezina tijela i zaključili da tumor jajnika nije bio kancerogen te da nije izazvao smrt

Prije 2.600 godina jedna je dama iz visokog egipatskog društva iz doba faraona umrla od tuberkuloze. Rezultati su to obdukcije njezine mumije otkrivene početkom XIX. Stoljeća, prenosi HTV .

Balzamirano truplo te žene, pronađeno 1819. u Tebi, a 1825. godine secirao ga je 1825. liječnik Augustus Bozzi Granville. On je procijenio da je umrla u dobi između 50 i 55 godina, te otkrio veliku izraslinu oko njezina desnog jajnika i zaključio da je umrla od karcinoma.

Godine 1994. znanstvenici su izveli drugu odbukciju na još sačuvanim dijelovima njezina tijela i zaključili da tumor jajnika nije bio kancerogen te da nije izazvao smrt. Međutim, šupljine u plućima mumije su ukazivale na moguće nakupljanje tekućine. Na temelju uzoraka kosti i mekog tkiva izvedena je kromatografija koja je ukazala na Mycoabcterium tuberculosis, klicu tuberkuloze u plućima i bedrenoj kosti mumije.

Tuberkuloza je bila jako raširena u Egiptu.

 


Reci što misliš!