Kultura

Izložba u Arsenalu

Dar Zadru umjetnice Nade Dobre

Dar Zadru umjetnice Nade Dobre

Izložbu je otvorio slikar i likovni pedagog, prof. Boris Žuža, koji je kazao kako je sam naziv ove izložbe 'dar za Zadar' autoričin pokušaj da simbolično nagradi ljubitelje likovnosti svojim radovima

U galeriji kluba 'Arsenal' sinoć je svečano otvorena izložba slikarice Nade Dobre pod nazivom 'Dar Za-dar'.

Nada Dobre rođena je u Benkovcu 1945., diplomirala je i magistrirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. U Zadru živi do 1979. godine, kada se seli u Beograd. U Zadar se vratila prije 4 godine. Nada Dobre slikarstvom se počela baviti krajem devedesetih, omiljena tehnika postaje joj ulje na platnu, a ovom izložbom predstavila je deset godina svojega rada.

Izložbu je otvorio slikar i likovni pedagog, prof. Boris Žuža, koji je kazao kako je sam naziv ove izložbe 'dar za Zadar' autoričin pokušaj da simbolično nagradi ljubitelje likovnosti svojim radovima.

Umjetnički radovi Nade Dobre okrenuti su figurativnoj tematici tradicionalnom miljeu. To su vedute Zadra, krajolici s raznim motivima dijelova prirode, marine s prizorima mora i brojni portreti koji se nalaze u središtu umjetničinog zanimanja.

'Ova nas djela uvode u likovni svijet u kojem se uprizoruju motivi iz stvarnosti, ali oslikani osobitim fluidom koji se odlikuje raznolikim harmonijama boja i oblika, protkanih vedrinom emocija i ugodom stvaranja slikarice', istaknuo je prof. Žuža.

Osim slikarstvom, Nada Dobre bavi se i književnim radom. U razgovoru s umjetnicom o njezinoj proznoj zbirci 'Sve je razoreno, a živjeti se mora', doznali smo kako je njezin uzor Oscar Wilde, te piše u tri lica, baveći se ženom u kontekstu društva; prirodom i samom suštinom žene, njezinim majčinstvom, zaštitom i požrtvovnošću. Nada Dobre smatra kako je talent božji dar, koji je potrebno usavršavati i njegovati.

Izložbu Nade Dobre pogledajte u Arsenalu do 20. srpnja.


Reci što misliš!