Kultura

Najnovija istraživanja

U pećini Vlakno kriju se dragocjeni nalazi

U pećini Vlakno kriju se dragocjeni nalazi

Pećina Vlakno jedno je od najbogatijih istočnojadranskih nalazišta toga doba

Na konferenciji za novinare, održanoj jutros u prostorijama Sveučišta u Zadru, predstavljeni su rezultati najnovijih istraživanja u pećini Vlakno na Dugom otoku.

 

Pećina Vlakno, čije je istraživanje započeo prof. Zdenko Brusić 2004.godine, nalazi se na središnjem dijelu Dugog otoka između mjesta Luke i Savra. Već nakon prve kampanje pećina je postala poznata znanstvenoj javnosti kao bogato nalazište mezolitika i gornjeg paleolitika.

Iskopavanja najnovije kampanje 2010. vodili su mr.sc. Dario Vujević i dipl.arh. Mate Parica sa Sveučilišta u Zadru uz pomoć dipl.arh. Nikole Vukosavljevića, dipl.arh. Vedrane Glavaš, dipl.arh. Maria Radaljaca i dipl.arh. Marka Meštrova sa Sveučilišta u Zagrebu.

U posljednjoj kampanji dosegnuti su slojevi stari 15 000 godina, a riječ je o razdoblju gornjeg paleolitika koji je na ovim prostorima okarakteriziran kulturom epigravetijena.

Već sada se nalazi kremenog alata broje u stotinama, a pronađeni su i fragmenti desetak koštanih šila i probojaca dok se posebno u slojevima izdvajaju nalazi nakita. Pronađeno je osam probušenih zuba jelena, šest probušenih morskih puževa i šest različitih probušenih morskih školjki.

Posljednji nalaz koji je zapravo potvrdio naše pretpostavke bio je komad oblutka koji je na prvi pogled neugledan ali njegova znanstvena vrijednost je poprilično velika s obzirom da se radi o razdoblju od prije 15 000 godina.

Ovaj nalaz potvrđuje kako su tadašnje zajednice u Hrvatskoj pokazivale sklonost prema umjetnosti još od razdoblja paleolitika.

-Pećina Vlakno jedno je od najbogatijih istočnojadranskih nalazišta toga doba, a svoju vrijednost trebala bi potvrditi daljnjim istraživanjima možda već i na jesen, kazao je prof. Brusić.


Reci što misliš!