Kultura

Književnost/film

Kada pisci postanu zvijezde

Kada pisci postanu zvijezde

13. kolovoza u kinima će se premijerno prikazati 'Jedi, moli, voli' ('Eat, Pray, Love'), još jedan u nizu filmskih ostvarenja u kojima su glavni junaci pisci.

Uvijek je zabavno provjeriti kako izgleda svijet koji je već oživio u vašoj vlastitoj mašti, dok ste čitali knjigu, a toga se sjetio i Huffington Post.

Objavio je popis filmova koji donose priče o piscima, krenuvši od 'Jedi, moli, voli', autorice Elizabeth Gilbert.

U filmu je glumi hollywoodska diva Julija Roberts, koja putuje Balijem, Indijom i Italijom kako bi došla k sebi nakon mučnog razvoda i ponovo otkrila što je čini sretnom.

Sljedeći film na popisu je Oscarom nagrađen 'Capote' (2005.), u kojemu slavnog pisca tumači Phillip Seymour Hoffman. Pratimo pisca u njegovom istraživanju za 'In Cold Blood', knjizi koja govori o užasnom umorstvu.

'Tajni prozor', triler iz 2004. godine s Johnnyem Deppom kao Mortom Raineyom, piscem koji se povlači u šumsku kolibu kada otkriva da ga je prevarila supruga. Jednoga dana na vrata mu kuca neznanac koji će ga optužiti za plagijat.

Crno-bijeli film 'Priča iz Philadelphie' (1940.) prati Tracy Lord, bivšu ženu C. K. Dextera, pisca koji se odrekao književnosti i postao novinar. On će pokušati poremetiti njezino drugo vjenčanje.

'Zaljubljeni Shakespeare', Oscarom nagrađen film govori o ljubavi Williama Shakespeara (Joseph Fiennes) i Viole de Lesseps (Gwyneth Paltrow), koja je inspirirala Velikog Barda u pisanju 'Romea i Julije'.

Nastao prema istoimenoj priči Stephena Kinga, 'Isijavanje' iz 1980.-te prati pisca Jacka Torrancea (u sjajnoj izvedbi Jacka Nicholsona), koji doživljava teške psihičke poremećaje u izolaciji hotela.

'Becoming Jane' iz 2007. sa sjajnom Anne Hathaway otkriva nepoznate detalje iz života velike engleske književnice Jane Austen.

U filmu 'Sati', tri žene povezane su pričom o gospođi Dalloway, poznate književnice Virginie Woolf. Glume ih Meryl Streep, Julianne Moore i Nicole Kidman.

U 'Pod suncem Toskane' (2003.), Diane Lane je Frances, 'svježe' razvedena spisateljica koja kupuje vilu u Toskani nadajući se razbijanju spisateljske blokade.

Film 'Quills' iz 2000.-te govori o jednom od najkontroverznijih pisaca, Markizu de Sadeu (Geoffrey Rush).


Reci što misliš!