Kultura

Aukcija

23 tisuća eura za dnevnik s "Titanica"

23 tisuća eura za dnevnik s

U potresnom dokumentu Laura Mabel Francatelli, tajnica Britanke Lady Duff-Gordon, prisjeća se krika i plača stotina putnika na brodu koji tone

Pisano svjedočanstvo žene koja je preživjela brodolom Titanica prodano je za 23.000 eura na dražbi na jugu Engleske, javlja HTV .

U potresnom dokumentu Laura Mabel Francatelli, tajnica Britanke Lady Duff-Gordon, prisjeća se krika i plača stotina putnika na brodu koji tone. Voda je počela rasti. Jedan čovjek mi je stavio prsluk za spašavanje uvjeravajući me da to čini samo iz opreza i da se ne trebam brinuti, kaže Britanka u izjavi u sklopu istrage o brodolomu 1912. godine.

Kad smo došli na gornju palubu, spuštali su se čamci za spašavanje. Shvatila sam da je razina vode porasla i rekla sam Sir Cosmu Duff-Gordonu: "Tonemo". On mi je odgovorio: "Nemoguće", prisjetila se Laura Francateli, jedna od 706 preživjelih.

Nakon nekog vremena više nije bilo slobodnih čamaca, ali tajnica i njezin poslodavac uspjeli su pronaći mjesta. Smjestili su nas u čamac i rekli nam da veslamo kako bismo se udaljili od broda. Čula sam da ljudi govore da će nas Titanic, ako potone, povući za sobom. Bili smo daleko kada smo vidjeli da se naginje unazad i tone u tminu. Uslijedio je ono najgore, o čemu mi je teško pisati. Čuo se huk, a zatim krici i plač stotina žena, djece i najhrabrijih muškaraca u borbi s ledenim valovima. Još ih čujem. Ne znam koliko je to trajalo. Ništa nismo govorili. Bili smo u mraku, napisala je.

Laura Francateli, koja je umrla 1967., imala je 31 godinu kada je luksuzni brod s bogatim putnicima potonuo nakon što je udario o ledenu santu u Atlantiku i u smrt povukao 1500 ljudi. Njezino svjedočanstvo kupio je anonimni kolekcionar iz istočne Europe.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.