Kultura

Koncertna sezona

Mozart, Respighi, Grieg i Josipović u izvedbi Zagrebačkih solista

Mozart, Respighi, Grieg i Josipović u izvedbi Zagrebačkih solista

Večeras u Zadru započinje koncertna sezona, a otvorit će je Zagrebački solisti, ugledan komorni sastav, rado slušan u Zadru, pod vodstvom Borivoja Martina Jerčića

Kulturnih sadržaja u Zadru neće nam nedostajati sljedećih mjeseci, a večeras nam starta i koncertna sezona, koju će otvoriti Zagrebački solisti, pod vodstvom Borivoja Martinića Jerčića, u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u 20 sati.

'U novoj koncertnoj sezoni zadarskoj publici predstavit ćemo umjetnike koji osim na domaćim pozornicama putuju svijetom predstavljajući Hrvatsku na najvišoj umjetničkoj razini', najavila je Branka Dolički, producentica.

Zagrebački solisti stižu nam nakon turneje po Japanu. Dolaskom violiniste Borivoja Martinića Jerčića za umjetničkog voditelja, ansambl je vratio nekadašnji sjaj vodećeg hrvatskog gudačkog ansambla.

Na programu su Mozart, Respighi, Grieg, Josipović.

Zagrebački solisti su najugledniji hrvatski komorni ansambl, utemeljen 1953. godine u sklopu Radio-televizije Zagreb (RTV-a Zagreb). Osnivači ansambla bili su Antonio Janigro, Stjepan Aranjoš i Ivo Vuljević.

Svoj prvi koncert održali su 5. siječnja 1954. Pod vodstvom Janigra ansambl vrlo brzo nakon osnutka zauzima jedno od vodećih mjesta među srodnim sastavima u svijetu. Od 1968. godine djeluje pod umjetničkim vodstvom koncertnog majstora Dragutina Hrdjoka - Time on postaje suradnikom koji donosi i dio nadahnuća; glazbenici su slobodni, ali ipak slijede i njegove smjernice.

Dragutin Hrdjok je s violinskog pulta nastavio voditi Zagrebačke soliste, nakon što Janigro koncem šezdesetih godina odložio dirigentski štapić i čelističko gudalo. Kasnije će na to mjesto stupiti koncert-majstor Tonko Ninić. Repertoar ansambla obuhvaća gotova sva razdoblja i stilove, a posebna pozornost usmjerena je interpretacijama baroknih majstora Bacha, Händela i Vivaldija, te Mozarta.

Snimili su 60-ak ploča i primili mnoge nagrade, među kojima su medalja UNESCO-a, medalja P. Casals i odlikovanje grada Plauena.

Borivoj Martin Jerčić rođen je u Zagrebu 1960. Završio je 1978. godine Klasičnu gimnaziju i u isto vrijeme Srednju glazbenu školu Blagoja Berse u Zagrebu u razredu prof. Kristijana Petrovića. Diplomirao je violinu u klasi prof. Paula Makanowitzkya na Sveučilištu Michigan (SAD) 1982. godine. Na istom je sveučilištu bio asistent slavnog Ruggiera Riccija od 1982. do 1996. godine kod kojeg je i magistrirao violinu 1984. godine.

Prije odlaska na studije u SAD, u svojoj je domovini osvojio veći broj prvih nagrada na natjecanjima mladih violinista, a prvi je veliki koncert održao u dobi od 16 godina sa Zagrebačkom filharmonijom.

U SAD prvi puta odlazi osvojivši stipendiju za muzički kamp Interlochen gdje je 1977. godine osvojio punu stipendiju Sveučilišta Ann Arboru (Michigan) te završio studij. Za vrijeme studija osvojio je uglednu Nagradu Yehudi Menuhin 1983. i Nagradu Earl V. Moore 1984. godine. Nastupao je do 1985. godine sa slavnim komornim orkestrom iz SAD, Orpheus Chamber Orchestra ( New York ), a od 1986. djeluje kao koncertni majstor Simfonijskog orkestra u Phoenixu.

Od 1984. godine djeluje u Orkestru ljetnog festivala Santa Fe Opere, a 1994. postaje koncertni majstor. Od 1998. do 2004. godine djeluje na Arizona State University gdje prenosi svoja iskustva na mlade violiniste. Za čitavo vrijeme studija i profesionalnog djelovanja u SAD-u Borivoj Martinić-Jerčić redovito nastupa kao solist s najpoznatijim američkim orkestrima, komornim ansamblima te priređuje recitale u Europi, SAD-u, Kanadi i Japanu. U travnju 2005. godine Borivoj Martinić-Jerčić praizveo je njemu posvećen violinski koncert Jamesa de Marsa.

U posljednjih pet godina nastupao je i u Hrvatskoj i Sloveniji s Varaždinskim komornim orkestrom i Radovanom Vlatkovićem. Uspostavlja stalnu umjetničku suradnju sa Zagrebačkim solistima, a u ožujku 2006. godine postaje koncertni majstor i umjetnički voditelj Ansambla.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.