Kultura

Zanimljivosti

Riječki torpedo - prvi na svijetu

Riječki torpedo - prvi na svijetu

Izložba će ostati otvorena do 7. rujna 2011. godine nakon čega će se naći rjesenje za stalni postav ove bogate riječke industrijske baštine

U Muzeju Grada Rijeke otvorena je izložba "Riječki torpedo - prvi na svijetu", sa ciljem približavanja ovog izuma 19. stoljeća koji je Rijeku upisao na kartu svijeta.Gotovo je nevjerojatno da je nakon prestanka proizvodnje torpeda sredinom 1960-ih, nakon punih stotinu godina slavne i burne povijesti, Rijeka ostala ne samo bez tvornice torpeda nego i bez jednog jedinog primjerka torpeda.

Iz kućnog su muzeja tvornice Torpedo, odneseni rijetki stari primjerci, uglavnom donirani Muzeju u Splitu, današnjem Hrvatskom pomorskom muzeju. Pojedini su instrumenti i motori odneseni u Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i tamo dočekali pogodan trenutak da ponovno budu viđeni i predstavljeni.

Kad se nakon više od trideset godina, 1997. vratio, prvi riječki torpedo osvanuo je u dvorištu Pomorskog fakulteta. U to se vrijeme upravo rađala svijest o tehničkoj i industrijskoj baštini koju treba spasiti od propasti, pa je uskoro osnovana udruga Pro torpedo i odmah započela s istraživanjem, propagiranjem i spašavanjem industrijske baštine.

Kada se 2007. grupica entuzijasta, "torpedista", okupila oko Muzeja grada Rijeke, okolnosti su već bile posve dozrele pa je, u posljednji čas prije konačnog nestanka, u Muzej počela pristizati građa važna za uvid u visoke domete tehnike i industrije Rijeke od polovice 19. do sredine 20. stoljeća.

Izložba će ostati otvorena do 7. rujna 2011. godine nakon čega će se naći rjesenje za stalni postav ove bogate riječke industrijske baštine.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.