Kultura

Koncertna sezona

Petra Škara za resocijalizacijsku grupu Caritasa

Petra Škara za resocijalizacijsku grupu Caritasa

U Svečanoj dvorani u Zadru sinoć je održan koncert za resocijalizacijsku grupu Caritasa Zadarske nadbiskupije - program destigmatizacije mentalnih bolesti uz art-terapiju i muzikoterapiju, u "Ciklusu più mosso" - mladi zadarski glazbenici. Na klaviru je nastupila Petra Škara, mlada zadarska pijanistica i profesorica Glazbene škole Blagoje Bersa.

 

Petra Škara je rođena 1987. u Zadru. Nakon završene osnovne i srednje Glazbene škole Blagoja Berse u razredu Ivane Vukičević i Opće gimnazije Jurja Barakovića upisuje Umjetničku akademiju u Splitu kod Roberta Gubaydullina. Tijekom studija sudjeluje na državnim i međunarodnim natjecanjima.

Dobitnica je 1. Nagrade na državnom natjecanju komorne glazbe 2006.godine. Usavršavala se na brojnim seminarima poznatih klavirskih pedagoga poput Natalie Troull, Eugena Indjića, Vladimira Krpana i drugih.Za vrijeme školovanja nastupa diljem Hrvatske. Dobitnica je Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu za akademsku godinu 2009./2010.  Nakon diplome vraća se u Zadar gdje podučava glasovir na Glazbenoj školi Blagoja Berse.

'Moj je nastup u programu koncertne sezone, a namijenili smo ga resocijalizacijskoj grupi Caritasa Zadarske nadbiskupije', kazala nam je Petra neposredno prije nastupa, a zanimalo nas je njezino mišljenje o tome što klavir čini specifičnim instrumentom.

'Smatram da je klavir poseban jer na neki način u sebi može ujediniti cijeli orkestar. Ima široku mogućnost zvuka, od najnižeg do najjačeg, što drugim instrumentima možda nedostaje. Ovaj repertoar glazbe čini veliki dio s mog diplomskog koncerta i jedan dio s četvrte godine studija. Od devetog mjeseca radim u Glazbenoj školi, podučavam djecu od 1. do 8. razreda osnovne škole i jako je zanimljivo. Nisam očekivala da će biti ovako, ali svaki dan je poseban i drugačiji', kazala nam je Petra.

Petra nam je priuštila nezaboravnu večer uz melodije Liszta, Schuberta, Rahmanjinova i Chopina, a ova hvalevrijedna akcija humanitarnog karaktera donijet će osmijeh na lica korisnika Caritasove grupe.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.