Kultura

Vrijedno otkriće

Indijci u hramu pronašli skriveno blago

Indijci u hramu pronašli skriveno blago

Indijci su u tajnim podzemnim komorama hrama Sri Padmanabhaswamy, u indijskoj državi Kerali, pronašli stotine kilograma vrijednog blaga. Među pronađenim dragocjenostima su drago kamenje i velike količine zlata i srebra.

Blago još uvijek nije službeno procijenjeno, a prema prvim neslužbenim procjenama, ono bi moglo vrijediti i nekoliko milijardi dolara. Jayakumar, glavni tajnik Kerale je čak ponudio cifru od 11 milijardi dolara. "Pronađeno blago uključuje antikne ogrlice, dijamante i drago kamenje čija prava vrijednost ne može biti izražena novcem", kazala je za povjesničarka Anand Padmanaban, istaknuvši tako da u arheološkom i povjesničarskom smislu ovaj pronalazak nema cijenu.

Zlato je pronađeno u pet tajnih komora, a Jayakumar je za AFP kazao kako još jedna prostorija tek treba biti otvorena. Tajne komore ovog hrama su otvorene po prvi puta nakon 130 godina i to zato što je Vrhovni sud odredio da se sva imovina hrama povjeri na čuvanje indijskoj vladi. Svoju odluku su temeljili na mišljenju da kraljevska obitelj Travancore, čiji su preci u 16. stoljeću izgradili hram, nisu u mogućnosti zaštititi tu imovinu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.