Kultura

Zmajski stol u Zadru

Objavljeno još jedno vrijedno djelo Šimuna Kožičića Benje

Objavljeno još jedno vrijedno djelo Šimuna Kožičića Benje

Dugo vremena nije se znalo radi li se o poslanici i je li tekst autentičan

U predvorju Hrvatskog narodnog kazališta Zadar predstavljena je knjiga ''Šimun Kožičić Benja, biskup modruški: Od bitija redovničkoga'', u organizaciji Družbe braće hrvatskog zmaja - Zmajski stol u Zadru.

 

Uoči promocije, nešto više o samoj knjizi kazala nam je akademkinja Anica Nazor.

Ovo je posebna knjiga koja je izašla u tisku Šimuna Kožičića Benje, a riječ je o šestom, ujedno posljednjem izdanju, a sačuvan je samo jedan primjerak, u ruskoj nacionalnoj knjižnici za koji se dugo nije znalo. Sve do kraja 20. stoljeća nije se znalo za još dva Kožičićeva djela, među njima je i ovo, a još jedan unikat predstavlja početnica. Oba primjerka čuvaju se u Nacionalnoj knjižnici u Rusiji.

"To je jedna poslanica koju je biskup Kožičić Benja, rođeni Zadranin, uputio svom vikaru i župnicima na području Vinodola, oko 1531. godine. Pisana je jezikom kojega je on sam smatrao književnim. U osnovi, radi se o čakavštini, snažno prožetom crkveno slavenskim jezikom", kaže Nazor.

Dugo vremena nije se znalo radi li se o poslanici i je li tekst autentičan. Nazor kaže kako je utvrđeno da se radi o originalu, a sama sudbina teksta jako je interesantna, s obzirom da se Kožičić Benja to djelo uvezano zajedno s drugih pet primjeraka, a među tih pet tri su teksta Kožičića Benje. Uvezana djela došla su u ruke jednome Flamancu, da bi naposljetku došla do Rusije, a kako se to dogodilo, nije poznato.

Šimun Kožičić Benja, biskup modruški: Od bitija redovničkoga'' objavljena je 27. svibnja. Pripada djelima iz tiskare koju je Kožiči Benja utemeljio u Rijeci, gdje se sklonio kao bjegunac, i u nepunih šest mjeseci objavio šest izdanja.

Dr. Anton Benvin rekao je: Šimun Kožičić Benja markantna je i izvanserijska ličnost hrvatske kulture u prvoj polovici 16. stoljeća. I bio je u pravu. 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.