Dragulji hrvatskog Misira
Malo je zemalja koje imaju svoj Misir i zato Hrvati mogu biti itekako ponosni
U Gradskoj je Loži održano predstavljanje monografije autora Ante Kolege Bage pod nazivom "Dragulji hrvatskog Misira". Ante Kolega Bago inače je dugogodišnji profesor na Agronomskom fakultetu u Zagrebu.
U knjizi se na 280 stranica, u četiri poglavlja s više od 450 fotografija opisuju i ilustriraju izvorni hrvatski proizvodi, obiteljska gospodarstva, zadruge, tvrtke i podneblja nizinske, gorske i sredozemne Hrvatske.
S obzirom da je bila riječ o prvom predstavljanju monografije do sada, nakladnik Laureat i sponzori odlučili su darovati posjetiteljima prvih sto primjeraka. Inače, knjiga će se u pretplati prodavati po 200 kuna, a u redovnoj prodaji 250 kuna.
Na predstavljanju knjige bili su zadarski agronom Marijan Tomac, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije, dr. Zdravko Barać, rektor Sveučilišta u Zadru, Ante Uglešić, osnivač, prvi glavni urednik Zadarskog lista te urednik ove monografije Nedjeljko Jusup i sam autor Ante Kolega Bago.
Kako se uopće rodila ideja za stvaranjem Dragulja hrvatskog Misira, objasnio nam je urednik monografije, Nedjeljko Jusup.
''U Zadarskom listu je prije osam godina pokrenut prilog Plodovi zemlje i mora. Cilj tog priloga bio je okupljanje znanstvenika, stručnjaka i proizvođača, odnosno povezivanje znanosti, struke i proizvodnje, ribare i težake. I tako je otpočela suradnja. Profesor Kolega je dobio svoju kolumnu u Zadarskom listu pod nazivom Bagina prigovaranja koja je odmah upalila", kazao je Jusup.
Ljudi su je rado čitali i pratili, i kada se skupilo 50-tak kolumni i pripovijetki, Nedjeljko Jusup je došao na ideju kako bi to bilo lijepo i objaviti u obliku knjige, s primjerenom ilustracijom. I tako je nastala prva knjiga Hrvatski Misir. Knjiga je naišla na odličan odjek među ljudima i samim time je postala novi poticaj da autor, Ante Kolega, i nastavi s pisanjem kolumni u Zadarskom listu Bagina pregovaranja.
Uz pisanje kolumni, autor i urednik monografije započeli su i s pripremom za novu knjigu, ali ovaj put su odlučili ne se zadržati samo na lokalnoj razini. Prva knjiga Hrvatski Misir odnosila se isključivo na Zadarsku županiju gdje je Kolega sva svoja znanja koja je stekao tijekom 40-godišnjeg znanstvenog istraživanja pokazivao na primjerima Zadarske županije. Knjiga je obuhvaćala pedeset-ak sažetih priloga, tiskanih u rubrici Bagina prigovaranja u Zadarskom listu u razdoblju od siječnja 2005. godine do travnja 2006. godine. U knjizi je autor na popularan način, jednostavno i razumljivo problematizirao poljoprivrednu politiku iz različitih grana poljodjelstva i ribarstva, posebice održivi razvitak ruralnog prostora na području Zadarske županije.
U novoj se knjizi tematika proširila na nacionalnu razinu. Dragulji hrvatskoj Misira govore o izvornim hrvatskim proizvodima, obiteljima, zadrugama, tvrtkama, podnebljima nizinske, gorske i sredozemne Hrvatske. Dakle, obuhvaćena je cijela Hrvatska i njeni izvorni, bogato ilustrirani, proizvodi (knjiga sadrži čak 450 fotografija).
Autor se u novoj knjizi ponovno dotiče poljodjelstva, ribarstva i turizma na području Zadarske županije. On ukazuje na resurse, neiskorištene mogućnosti i pravce održivog razvitka priobalja i zaleđa, pogotovo ruralnog prostora - tog najvećeg hrvatskog blaga. Osobitu pozornost autor pridaje gotovim poljodjelskim proizvodima, prehrambenim i turističkim proizvodima, gastronomskim delicijama za koje Zadarska županija, kao i cijela Hrvatska u cjelini, imaju poredbene vrijednosti u budućim europskim integracijama.
"Autor je vidio značaj ruralnog prostora, u kratkim pričama obogaćenim vrlo lijepim fotografijama naših vrsnih fotografa koji isto, kao i autor, imaju istančan ukus i oko za lijepo i posebno. Sve to sklopljeno je u jednu knjigu koja je dragulj hrvatskog Misira. Hrvatski Misir je prostor ugodnog i lijepog života. Malo je zemalja koje imaju svoj Misir i zato se Hrvati mogu time ponositi", rekao je Marijan Tomac. Da je Hrvatska zaista jedan Misir, dovoljno govore činjenice kako su kroz stoljeća raznorazni osvajači pokušali zauzeti hrvatski Misir, porobljavali ljude, nametali svoju volju, kulturu i običaje. Ali hrvatski čovjek je na tim prostorima i dalje opstao i ostao. Nikada ga nitko nije uspio otjerati, rekao je Tomac.
"Hrvatski Misir je slobodan i od danas možemo reći i punopravni član Europske unije. Autor je iznio život ribara, koji je očuvao opstojnost našeg mora, koji se tukao protiv onih koji su došli zauzeti prostor i otimati plodove našeg mora. Opisao je i težak život hrvatskih težaka, na otoku gdje je škrta zemlja koja malo daje, gdje zrno soli znači veliko bogatstvo, a kaplja ulja vrijedi kao zlato. Autor je uputio i kritiku, i to mladome naraštaju koji napušta otoke i ostavlja da taj dragulj hrvatskog Misira propadne. Opisao je i vrijednost slavonskog seljaka, njegova široka polja, probleme s kojima se susreće", zaključio je Marijan Tomac.
Autor Ante Kolega uspio je ono što rijetko kome uspijeva. U jednoj knjizi, točnije monografiji, u svojim zrelim godinama, autor je dao jednu predivnu zrelu knjigu prepunu različitosti i sličnosti, ljudi, podneblja, kultura i običaja, prepunu Dragulja hrvatskog Misira. Hvala Vam profesore što ste ovjekovječili vrijednosti, ljepote i identitet naše zemlje, što ste sačuvali ponos, muku i trud starijih, a mladima omogućili vječno znanje i upoznavanje ljepote zemlje u kojoj će graditi budućnost.
Vezane vijesti
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
-
Atmosfera na Trgu Petra Krešimira IV bila je ispunjena toplinom, zajedništvom i radošću, a doček Svete Lucije postao je još jedan nezaboravan trenutak u adventskom kalendaru Paga
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
Izdvojeno
-
Djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, osobito ujutro na jugu Jadrana gdje će još mjestimice padati kiša.
-
Topla čokolada jedan je od omiljenijih toplih napitaka diljem svijeta, posebno u hladnim zimskim mjesecima. Bogatog, kremastog okusa i intenzivnog mirisa čokolade, ovaj napitak pruža utjehu i toplinu te budi osjećaj nostalgije i zadovoljstva.
-
Jeste za šah i pivo? Red izazova i red opuštanja uz pivo u pogonu pivovare? Poklonite sebi i svojima jedan 'Christmas chess challenge' i zaigrajte šah s bivšim prvakom Hrvatske!
-
U petak, 13. prosinca, Zimski park na Višnjiku zasjao je u blagdanskom duhu uz dolazak Kamiona Djeda Mraza u organizaciji Auto Hrvatske.
Dodavanje novih komentara je onemogućeno.