Kultura

Koncertna sezona

Kada Piazzolla susreće Bacha, traži se mjesto više

Kada Piazzolla susreće Bacha, traži se mjesto više

Posebno iznenađenje bio je par koji je pred kraj koncerta zaplesao tango

''Kad je Piazzolla sreo Bacha'' naziv je koncerta za koji se sinoć u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru u kojoj se odvija koncertna sezona tražilo mjesto više. Program je izveo slovenski ansambl Clavimerata.

Posebno iznenađenje bio je par koji je pred kraj koncerta zaplesao tango 

Ansambl Clavimerata čini trio - Gregor Kovačič (klarinet), Janez Podselek (violina) i Ilonka Pucihar (klavir). Za potrebe koncerta Kad je Piazzola sreo Bacha u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru pridružili su im se hrvatsko - slovenski harmonikaš Borut Zagoranski te kontabasistica Mateja Murn Zorko.

Koncert je održan povodom 100. rođendana Ástora Piazzolle. Da je živ, otac argentinskog tanga nueva, ove godine slavio bi 100. rođendan. Kakav bi rođendan htio?

Piazzolla je smatrao da je njegova glazba produkt jedinstvenog duha vremena isprepletenog s argentinskom glazbenom tradicijom, ali i nasljeđem kojeg je za sobom ostavio jedan od najvećih skladatelja povijesti glazbe - Johann Sebastian Bach.

Proučavajući njegove skladateljske tehnike Piazzolla je tako spojio ono što se činilo sasvim nespojivim - tango i fugu! Program sastavljen od njegovih i Bachovih djela u obradama za harmoniku, violinu, klarinet, kontarbas i klavir prikladan je način na koji je proslavljena obljetnicu njegovog rođenja. Na taj način znalce se podsjeća na njegovu čvrstu i neraskidivu vezu s Bachom, a mladima se na nju tek ukazuje.

Clavimerata je utemeljena 1997. godine pod nazivom Trio Mefisto. Vještinu svirke i interpretacije usavršavali su s profesorima kao što su Primož Lorenz, Henry Mayer, Martin Spangenberg itd... Dobitnik je niza nagrada u Sloveniji, a svoje koncerte Clavimerata je održala diljem Europe i svijeta.

Suradnici Clavimerate su ugledni glazbenici mahom iz Slovenije i Hrvatske.

Radi se o ansamblu koji je podjednako posvećen klasičnoj glazbi kao i suvremenom repertoaru bivajući istodobno uvijek na istom putu - u potrazi za glazbenim sadržajem.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.