Kultura

Najava izložbe

Što su arheolozi pronašli na Kliškovcu?

Što su arheolozi pronašli na Kliškovcu?

Institut za arheologiju je u razdoblju od 2005. do 2009. godine, jugozapadno od Suhopolja proveo arheološka iskopavanja na položaju Kliškovac.

Arheološka istraživanja toga srednjovjekovnoga lokaliteta organizirana su u okviru znanstvenoga projekta: „Srednjovjekovno arheološko naslijeđe Hrvatske (5.-17. st.)" pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Željka Tomičića, kojeg podupire Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta republike Hrvatske.

U ostvarenju projekta novčano i logistički sudjelovali su Općina Suhopolje, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kao i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Nakon petogodišnjih istraživanja (2005.-2009.) lokalitet je predstavljen monografijom u kojoj su okupljene sve spoznaje o nalazištu.

Kako bi se lokalitet pored stručne i znanstvene približio i široj javnosti, u suradnji s Muzejom antičkog stakla Zadar organizirana je izložba „Suhopolje-Kliškovac, od mjestopisa do arheološke spoznaje".

Izložba i monografija ujedno su prinos obilježavanju 20 obljetnice postojanja javnog znanstvenog Instituta za arheologiju, krovne znanstvene ustanove za humanističko polje arheologije u Republici Hrvatskoj.

Na izložbi je predstavljeno srednjovjekovno groblje (od 11. do kraja 15. st.) na lokalitetu Suhopolje-Kliškovac sa tri horizonta, crkva iz 15. st., nakit, oruđe i oružje, novac, ulomci keramičkog posuđa, ulomci gotičke bifore i vrlo vrijedan brončani okov korica knjige s kraja 15. st. Također su izloženi ne manje važni nalazi pronađeni izvan grobova, a fotografijama su prikazani i drugi bitni elementi toga projekta, kao što su toponomastičko, kulturno-povijesno i geofizikalno istraživanje, antropološke, radioizotopske analize, dokumentiranje na lokalitetu i konzervacija pokretnih nalaza.

Izložbu ''Suhopolje-Kliškovac, od mjestopisa do arheološke spoznaje" možete posjetiti od 23. ožujka do 16. travnja 2012. godine u prostorijama Muzeja antičkog stakla u Zadru.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.