Kultura

Miljenik američke publike

Gino Sitson upoznao Zadrane s afričkim oblikom jazza

Gino Sitson upoznao Zadrane s afričkim oblikom jazza

Publici u ni jednom trenutku nije bilo dosadno, jer ju je Sitson iz minute u minutu iznenađivao svojom posebnom bojom glasa te izvedbom neobičnih tonova različitih frekvencija

Sinoć je u zadarskom kazalištu održan world music koncert. Gostovao je poznati  pjevački virtuoz iz Cameroona s njujorškom adresom, Gino Sitson

Sitson je Zadranima predstavio program pod nazivom ''VoCello" , a pridružile su mu se i dvije vrsne glazbenice, Jody Redhage - vokal i violončelo i Charenee Wade - vokal i udaraljke.

World music koncert usmjeren je više prema ljubiteljima jazza i klasike, ali i  svima onima koji imaju otvoreni pristup prema glazbi, pa je poznati Gino Sitson u HNK Zadar privukao i širu publiku.

Umjetnici su program ''VoCello"  započeli vokalnom izvedbom bez pratnje instrumenata gdje su pokazali svoje izvanredne glasovne vještine, nakon čega je Gino pozdravio publiku na svim jezicima pa tako i na hrvatskom, uzviknuvši jedno veliko  hvala"! Rekao je također kako je mu je ovo prvi posjet Hrvatskoj,  te kako ga je ljepota Zadra očarala. Naime, turneju su započeli ovaj tjedan, danas nastupaju u Rovinju a zatim odlaze u Italiju. 

Sitson je publiku prije svake izvedbe, upoznao sa sljedećom pjesmom, rekavši ukratko o čemu ona  govori, a kako pjeva i na "izmišljenom"  jeziku  to je bilo od velike pomoći.

Publici u ni jednom trenutku nije bilo dosadno, jer ju je Sitson iz minute u minutu iznenađivao svojom posebnom bojom glasa te izvedbom neobičnih tonova različitih frekvencija.  Fascinantna  je činjenica da Gino Sitson ima raspon glasa od pune četiri oktave, te da osim pjevanja koristi vlastito tijelo kao perkusivni instrument. Publiku je također uključio u posljednju pjesmu, te su i Zadrani imali prilike zapjevati na ''izmišljenom" jeziku.

Glazba koju ovi umjetnici stvaraju je jedinstvena fuzija afričkog glazbenog nasljeđa, inovativnih oblika jazza i improvizacije. Neopterećena šetnja kroz žanrove kao što su blues, gospel, bespuća afričkih harmonijskih i ritmičkih bogatstava osnovna su polazišna točka njihove suradnje.

Gino Sitson surađivao je s uglednim glazbenicima kao što su  Bobby McFerrin, Manu Dibango, Ron Carter, Papa Wemba, Wally Badarou, John Scofield, Geri Allen, David Gilmore, Haruko Nara i mnogi drugi.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.