Kultura

Koncertna sezona

Mladi glazbenici u istraživanju avangarde

Mladi glazbenici u istraživanju avangarde

Iza imena Avangard trio kriju se tri mlada glazbenika - violinist Marco Graziani, klarinetist Mihael Paar i klavirist Krešimir Starčević.

U Svečanoj dvorani Sveučilišta sinoć su mladi glazbenici predstavili djela koja se rijetko mogu pronaći u programskim knjižicama zadarskih koncerata.

Radi se o majstorima 20. stoljeća raznolikih skladateljskih estetika koje karakterizira jedna zajednička težnja i to za novim, drugačijim, naprednim, avangardnim.

Publika je tako imala priliku čuti koncertantnu suitu Priča o vojniku ruskog skladateljskog velemajstora Igora Stravinskog, Trio za violinu, klarinet i klavir armenskog nacionalnog skladatelja Arama Hačaturjana, Suitu op.157 b Dariusa Milhauda, člana slavne francusko - švicarske Šestorice i jednog od najplodnijih francuskih skladatelja 20. stoljeća uopće te Trio za violinu, klarinet i klavir iz pera talijansko - američkog suvremenog majstora Gian Carla Menottija.

Marco Graziani Zadranima je inače poznat i kao prvi violinist Zadarskog komornog orkestra, a njegova bogata biografija smješta ga među vodeće mlade violiniste danas u Hrvatskoj. Graziani je violinist kojeg između ostalog odlikuje besprijekorna tehnika i iskonska muzikalnost. Sve njegove kvalitete prepoznali su njegovi profesori na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, kolege, stručni žiriji brojnih natjecanja i tako mu dodatno pomogli u realizaciji profesionalne karijere.

Mihael Paar ubraja se u najperspektivnije mlade hrvatske klarinetiste. Svojim dorađenim i umjetnički osebujnim interpretacijama, te virtuoznom upotrebom posebnih izvođačkih tehnika, stekao je iznimnu reputaciju potvrđenu nizom vrijednih međunarodnih rezultata.

 

Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu specijalizirao je njemačku školu klarineta na salzburškom Mozarteumu stekavši naslov magistra umjetnosti cum laude. Pozornost na sebe skrenuo je već kao petnaestogodišnjak kada je s velikim uspjehom debitirao uz simfonijski orkestar Windstrings. Od tada je ostvario niz koncerata i recitala. Pobjednik je brojnih nacionalnih i internacionalnih natjecanja u klasi klarineta ali i kompozicije.

Krešimir Starčević mladi je pijanist s izuzetnom energijom. Student pete godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi Đorđa Stanettija ujedno je i organizator i voditelj ciklusa Virtuoso kojeg su utemeljili Zadrani Jurica I Mario Šoša.

Dobitnik je županijskih, državnih i međunarodnih nagrada i puno ulaže u svoj proces školovanja usavršavajući se na stručnim seminarima kod uglednih pijanista poput Borisa Romanova, Olge Cinkoburove, Salvatorea Spanoa, Manane Kandelaki, Rubena Dalibaltayana, Karl-Heinz Kämmerlinga, Eugena Indjića i drugih.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.