Kultura

Hrvatski mozaik

U Muzeju rimske civilizacije smotra hrvatske umjetnosti i kulture

U Muzeju rimske civilizacije smotra hrvatske umjetnosti i kulture

Hrvatski mozaik i promocija Hrvatske u rimu

U subotu 21. travnja nastavljena je smotra "Hrvatski mozaik" u Muzeju rimske civilizacije smotra hrvatske umjetnosti i kulture. Brojne uzvanike i posjetitelje smotre biranim riječima pozdravili su Tomislav Vidošević, veleposlanik RH u Republici Italiji, Mirko Šikić, predsjednik Hrvatsko-talijanske udruge u Rimu, te Dragica Hadrović, tajnica Hrvatsko-talijanske udruge, voditeljica projekta "Hrvatski mozaik". Iskreno su zahvalili brojnim pripadnicima hrvatske manjinske zajednice i dragim prijateljima iz Italije, te ostalim prijateljima Hrvatske i Italije iz drugih država koji su nazočili svečanom događaju.

HRVATSKA DOPUNSKA ŠKOLA U RIMU

Posebno nas veseli što možemo izvijestiti da je program kojim je u subotu 21. travnja nastavljena smotra "Hrvatski mozaik" i ovoga puta bio ne samo iznimno sadržajan već i izvanredno dobro posjećen. Pozivamo Vas da u što većem broju i dalje pratite događanja koja će se održati u sklopu smotre hrvatske umjetnosti i kulture.

Cjelodnevni program započeo je ujutro posjetom djece i roditelja polaznika Hrvatske dopunske škole u Rimu i u tri općine u kojima žive moliški Hrvati (Kruč, Mundimitar i Filić), ukupno njih 98, Muzeju rimske civilizacije koji ugošćuje cijelu smotru. Nakon razgledavanja već prošle subote postavljenih izložbi u sklopu smotre, u poslijepodnevnim satima održana je radionica crtanja za polaznike Hrvatske dopunske škole pod vodstvom učiteljice prof. Renate Grgurević i pod nazivom "Moji dojmovi s posjeta Muzeju".

Raduje nas da su djeca tom prigodom izradila niz novih crteža koji će svi naći prostora i biti izloženi u sklopu već postojeće izložbe dječjih radova. U svom obraćanju prigodom događanja obuhvaćenih cjelodnevnim programom, veleposlanik Tomislav Vidošević je još jednom istaknuo ulogu i značaj Hrvatsko-talijanske udruge koja je uz potporu Grada Rima, Grada Zagreba, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Veleposlanstva uspjela, već sada se može reći s velikim uspjehom realizirati tako bogat i zahtjevan niz kulturno-umjetničkih događanja.

Po završetku cjelodnevnog programa, o čijem sadržaju donosimo nekoliko narednih vijesti, svi nazočni su istinski uživali u iznimno lijepo pripremljenim i za tu prigodu maštovito aranžiranim specijalitetima sa otoka Pašmana i Korčule.

HTZ Rim

Voditeljica rimskog Ureda Hrvatske turističke zajednice Ivona Tokić održala je prezentaciju kulturne, povijesne i prirodne baštine Hrvatske pod nazivom "Hrvatska, ne samo more", prigodom koje je podsjetila da naša zemlja posjeduje najčišće i najnetaknutije more na Mediteranu, sa svojih 1.240 otoka i 700 kilometara obale među najrazvedenijima u tom prostoru, te brojne nacionalne parkove i sedam lokacija na listi UNESCO-a, a da u posljednjim godinama na kalendaru kulturnih događanja bilježi i pregršt koncerata, predstava i manifestacija privlačnih međunarodnim posjetiteljima. Hrvatska također ima bogatu povijesno-kulturnu baštinu koju čine romaničke, barokne, renesansne crkve i utvrde, a s druge strane bogat izbor zabavno-sportskih aktivnosti, te se takva kombinacija pretvara u doista iznimnu vrstu odmora: tu su također tečajevi umjetnosti, kuhanja, berba maslina na seoskim imanjima koja ugošćuju turiste, rafting, biciklizam, jahanje i birdwatching. U prezentaciji je također naglašeno kako će 2013. godine Hrvatska i službeno postati članicom Europske unije, što će na neki način dodatno osnažiti već dostignutu zrelost u području turizma.

PREDSTAVLJANJE GRADA ZAGREBA

U cilju predstavljanju Zagreba, hrvatskog glavnog grada, inače tipično srednjoeuropskog grada, ovoga puta je održana projekcija turističkog filma "Zagreb, Zagreb", dobitnika nagrade "Arara de Bronze" na Međunarodnom festivalu turističkog filma u Sao Paolu u Braziku, te nagrade "Gran Prix Italia" Tourfilm festivala u Lecceu, kao i filma "Moonlight Sonata", a koje je uvodno predstavio Inoslav Venturini, predstavnik Turističke zajednice Grada Zagreba.

Značajna tranzitna točka između srednjoeuropske i mediteranske kulture, Zagreb je očuvao svoje gradsko ugodno i autentično srce. Glavni je grad hrvatske države od 1991., no igra svoju ulogu nacionalnoga središta već više od devet stotina godina. U Zagrebu živi četvrtina hrvatskog stanovništva, također i njegov zemljopisni položaj doprinosi ključnoj ulozi koju ima na administrativnom, političkom, gospodarskom i kulturnom planu. U Zagrebu ćete pronaći i djelić Austrije, Mađarske, Dubrovnika, pa i Trsta, što od našem glavnom gradu daje poseban šarm i eleganciju.

Predstavljanje kravate

U suradnji s Akademijom Cravaticom, Ivana Jureško je predstavila Povijest kravate, rođene kao odjevni predmet hrvatskih vojnika u XVII. stoljeću. Tijekom tridesetogodišnjeg rata (1618.-1648.), legendarna hrvatska konjica stigla je sve do Pariza.

Hrvatski su konjanici nosili marame oko vrata vezane u poseban čvor, te se takav način vezivanja šalova i marama brzo proširio kao modni detalj koji nosi etnički naziv: ime naroda Cravates (Croates, Hrvati) postao je nazivom odjevnog predmeta: kravata. Za doba Louisa XIV. taj lijepi hrvatski stil fascinirao je profinjene Parižane koji su usvojili modni detalj "a la maniere croate". Na taj način kravata je ušla u građansku modu tog vremena kao simbol kulture i elegancije, te osvojila cijelu Europu, a danas i cjelokupni građanski svijet.

Otok Pašman

Načelnik općine Tkon na otoku Pašmanu, Danijel Katičin i zamjenik načelnika općine Pašman Nikolino Bašić predstavili su "Škraping" i "Robinson turizam", novi način življenja netaknute prirode hrvatskih otoka vodila je Ivana Jureško.

U zadarskom arhipelagu, srcu Dalmacije, postoji jedan zeleni otok s pješčanim plažama, na kojem vlada mir: otok Pašman. Sjeverni dio otoka naseljen je od antičkih vremena, što pokazuju i brojni povijesni nalazi. Nesumnjivo je, međutim, perla otoka njegov južni dio sa sugestivnim ribarskim kućicama u brojnim uvalama i s pogledom na Kornate.

Nakon vrlo popularnog trekkinga, hrvatski športovi za podizanje adrenalina posljednjih godina uvrštavaju i škraping. Škraping se sastoji od trčanja i brzog hoda po oštrim i strmim obalnim stijenama. Ime proizlazi iz riječi dalmatinskog dijalekta "škrapa" koja znači "oštra stijena". Škraping je fizički zahtjevna i potencijalno opasna disciplina. Športaši moraju biti izuzetno oprezni pri provlačenju kroz uske prolaze, prelaženju mediteranskog raslinja, izbjegavanju ponora, prelasku preko oštrih stijena i kamenja, te pronalaženju staza koje je odredio organizator. Natjecanje pruža mogućnost sudionicima da upoznaju najatraktivnije dijelove otoka i da tako uživaju i u turističkim aspektima utrke.

Otok Korčula

U okviru prezentacije tradicija i ljepota otoka Korčule, Mery Bikić je predstavila staru tradicionalnu vitešku igru "Kumpanije Smokvica". Mjesto Smokvica jedno je od pet najstarijih mjesta na otoku, a tijekom povijesti njegovo se stanovništvo neprestano moralo boriti protiv raznih osvajača. Na lokalitetu „Krvava ropa" vodile su se velike bitke protiv otomanskih osvajača, pa je s razlogom stara jezgra mjesta nedaleko od crkve Sv. Mihovila nekad bila dobro utvrđena. Crkva Sv. Mihovila je sagrađena na stijeni s koje se pruža pogled na sve glavne putove do Smokvice. U spomen na bitke i ulogu čuvara Smokvice razvila se Kumpanija, viteški ples sa mačevima koji prikazuje borbu mještana protiv osvajača.

Otok Korčula dio je arhipelaga središnje Dalmacije. Prostire se paralelno nedalekoj obali, te je s površinom od 270 kvadratnih kilometara po veličini šesti otok na Jadranu. Od poluotoka Pelješca odvaja ju istoimeni prolaz koji je na najužem mjestu širok 1270 metara. Otok Korčula jedinstveni je spoj ljepote prirode i tisućljetne tradicije u području kulture, te povijesti i suvremenog turizma. Brojne prelijepe plaže i lagune, luksuzni hoteli i ljetnikovci, stoljetni maslinici i vinogradi, kao i povijesne ljetne rezidencije i ambijenti koji kao da su iz antičkih vremena privlače turiste iz cijeloga svijeta.

Članovi društva iz Smokvice u svojim prelijepim karakterističnim nošnjama oduševili su mnogobrojnu publiku svojom viteškom igrom.

Tiskovni ured Hrvatsko talijanske udruge u Rimu

Mira Dujela


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.