Kultura

Najavljujemo

11. svibnja u katedrali "100 posto Bach"

11. svibnja u katedrali

U petak 11. svibnja u Katedrali Sv. Stošije s početkom u 20 sati održat će se posljednji pretplatnički koncert Koncertne sezone HNK Zadar. Nastupit će najugledniji hrvatski orguljaši mlađe generacije Ante Knešaurek i Pavao Mašić.

Izvest će program pod nazivom 100 % Bach na kojem će prvi put van Zagreba predstaviti svoj veliki projekt izvedbe cjelokupnog orguljaškog opusa Johanna Sebastiana Bacha.

Taj su glazbeni pothvat ovi orguljaši realizirali u razdoblju od travnja 2010. do siječnja 2012. kroz sveukupno sedamnaest koncerata na orguljama u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu.

U Zadru će svirati na čudesnim Eisenbarthovim katedralnim orguljama i za našu publiku izdvojiti najpopularnija djela koja je veliki majstor barokne glazbe namijenio kraljici instrumenata. Na programu će se tako naći Preludij, Largo i Fuga u C-duru BWV 545, Schmücke dich, o liebe Seele BWV 654, Fuga u c-molu BWV 575, Fuga u g-molu BWV 579, Fuga u G-duru (Alla gigue) BWV 577 u izvedbi Pavla Mašića, te Toccata u F-duru BWV 540/1, Erbarm' dich mein, Herre Gott BWV 721, Herzlich tut mich verlangen BWV 727, Preludij i fuga u a-molu BWV 543 kao i improvizacija na B-A-C-H u izvedbi Ante Knešaureka.

Oba orguljaša mogu se podičiti bogatim biografijama. Profesori su na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, koncertiraju diljem zemlje i inozemstva, voditelji su majstorskih tečajeva i radionica te predstavljaju sam vrh orguljske glazbene umjetnosti Hrvatske danas. Njihove aktivnosti usmjerene su ka popularizaciji orgulja a realiziraju ih kroz rad s mladima kao i kroz različite zanimljive projekte poput spomenute integralne izvedbe Bachovih djela, a sve kako bi privukli pozornost na jedan od najzanimljivijih instrumenata uopće.

Zadarski primjerak orgulja svakako je jedan od najgrandioznijih i najbogatijih u Hrvatskoj. Stoga će biti zanimljivo poslušati kako će ih za svoju interpretaciju upotrijebiti Pavao Mašić i Ante Knešaurek.

Prodaja ulaznica- na blagajni HNK Zadar i pred Katedralom sat vremena prije početka koncerta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.