Kultura

Igrajte i osvojite

Vodimo vas na koncert Zbora HRT-a

Vodimo vas na koncert Zbora HRT-a

Okrilje noći, ljubavi i snova u talijansko-hrvatskom skladateljskom spoju okosnica je prvoga koncertnog programa ciklusa Sfumato koji sa Zborom Hrvatske radiotelevizije odmah nakon prve izvedbe u Muzeju Mimara dolazi u Zadar.

Koncert će se održati u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru 18. listopada s početkom u 20 sati.

Ildebrando Pizzetti pripadnik je generacije talijanskih skladatelja koja nakon duljeg vremena nije kao svoju glavnu preokupaciju uzimala operu. Pizzettijevo zanimanje za talijansku á cappella tradiciju, proučavanje renesansne polifonije i bogatstva čistog vokalnog kontrapunkta, rezultiralo je među ostalim Dvjema zborskim skladbama iz 1961. u kojima je uglazbio poeziju starogrčke pjesnikinje Sapfo u talijanskom prepjevu Manare Valgimiglija.

Njegov suvremenik Blagoje Bersa nešto prije, dvadesetih godina prošloga stoljeća, u naše kasnoromantičarske tekovine unio je novosti impresionizma, napisavši Tri pejzaža za zbor i mali instrumentalni sastav, ali bez teksta.

Odjeke Bersina rukopisa možemo možda čuti i u glazbi Igora Kuljerića koji je kompoziciju, među ostalim, učio kod Bersina studenta Stjepana Šuleka. Njegova Dream Music svojevrsni je dijalog dvoje ljubavnika na stihove Enesa Kiševića.

Za naše čitatelje osigurali smo 2x1 ulaznicu gratis!

Odgovore s osobnim podacima pošaljite do 18. listopada u 12 sati, kada ćemo objaviti imena sretnih dobitnika.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.