Kultura

Orkestar s karakterom

Glazbena senzacija u Lisinskom

Glazbena senzacija u Lisinskom

Jedan od najpoznatijih svjetskih orkestara, Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia – Roma nastupit će ove subote 6.travnja s početkom u 19.30 u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog uz dirigenta sir Antonija Pappana

Orchestra dell'Accademia Nazionale di Santa Cecilia - Roma' bio je prvi talijanski orkestar u potpunosti posvećen izvođenju simfonijskoga repertoara pa je tako praizveo neka od temeljnih remek-djela 20. stoljeća, poput Respighijevih Rimskih fontana i Rimskih pinija.

Prvi dom orkestra bio je Augusteo, legendarna dvorana izgrađena na ruševinama Mauzoleja cara Augusta. Orkestrom utemeljenim 1908. ravnali su neki od najvećih dirigenata 20. stoljeća: od Mahlera, Straussa, Stravinskog, Toscaninija, Karajana i Carlosa Kleibera do najimpresivnijih umjetnika današnjice, poput Claudija Abbada i Valerija Gergijeva.

Pod umjetničkim vodstvom sir Antonija Pappana, koji tu dužnost obnaša od 2005, Orchestra dell' Accademia Nazionale di Santa Cecilia - Roma niže iznimne uspjehe, zahvaljujući kojima uživa međunarodni ugled. Pod Pappanovim je vodstvom Orkestar održao koncerte na nekima od najvećih glazbenih festivala, uključujući Proms u Londonu i Bijele noći u Sankt Peterburgu, te nastupio u nekima od najpoznatijih koncertnih dvorana, poput bečkog Musikvereina, Berlinske filharmonije, Royal Albert Halla u Londonu, Salle Pleyel u Parizu i milanske La Scale.

Sir Antonio Pappano dirigent je rođen u Londonu 1959. u talijanskoj obitelji, a studirao je klavir, kompoziciju i dirigiranje u Sjedinjenim Američkim Državama.

U njegove najdojmljivije uspjehe u karijeri ubrajaju se debiji u Bečkoj državnoj operi 1993, u njujorškom Metropolitanu 1997. i na Festivalu u Bayreuthu 1999. Sir Antonio Pappano dirigirao je brojnim vodećim svjetskim orkestrima, uključujući Njujoršku filharmoniju, Berlinsku filharmoniju, amsterdamski Concertgebouw orkestar i Bečku filharmoniju.

Od 1997. glavni je gostujući dirigent Izraelske filharmonije. S ansamblima Nacionalne akademije Santa Cecilia godišnje održava devet koncerata u rimskom Auditoriumu Parco della Musica (veličanstvenom zdanju Renza Piana), u Dvorani Santa Cecilia koja je, sa svojih 2800 mjesta za sjedenje, najveća koncertna dvorana u Europi.

Sir Antonio Pappano ostvario je brojna cijenjena diskografska izdanja pod etiketom EMI Classics. Godine 2005. Kraljevsko filharmonijsko društvo proglasilo ga je dirigentom godine. Sir Antonio Pappano stekao je naslov redovnog člana Akademije Santa Cecilia, a u prosincu 2008. dodijeljena mu je titula Zapovjednika reda za zasluge u Republici Italiji. Posljednja priznanja koja je primio su Viteštvo za služenje glazbi u 2012, s kraljičina novogodišnjeg popisa počasti, te Red viteza Velikog križa Republike Italije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.