Kultura

Najava

"Bersijada": Glazbeno slavlje u čast Blagoju Bersi

U četvrtak 9. svibnja u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 19 sati održat će se Bersijada.

Izvođači:

Profesori i učenici GŠ Blagoje Bersa Zadar

prof. Blanka Aždajić, Kristina Kanjer, prof. Lidija Marin, Luka Petričić, Katarina Surać,

prof. Mirjam Škreblin

Gost: Srđan Čaldarović, klavir i Vinko Radovčić, narator

Zamišljena je kao slavlje u čast Blagoju Bersi, skladatelju koji je značajan dio života proveo u Zadru i umjetniku na kojeg je Zadar uvelike utjecao. Zadarska glazbena škola nosi njegovo ime, a HNK Zadar drugu godinu za redom u sklopu svoje Koncertne sezone organizira ciklus također nazvan Bersa. Sve su to razlozi zbog kojih se u ciklusu Bersa osim profesora i učenika zadarske glazbene škole treba promovirati i Bersin, do sada još nedovoljno poznati glazbeni opus.

To ne bi bilo moguće bez velikog posla kojeg je obavio Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i integralno objavio sveukupnu Bersinu stvaralačku ostavštinu. Izdavački plan Projekta Bersa obuhvaća tako pet knjiga i četrnaest notnih svezaka.

Projekt Bersa na Bersijadi će kratkim izlaganjem predstaviti dr. sc. Nada Bezić, voditeljica knjižnice HGZ-a i prof. Marcel Bačić, predsjednik HGZ-a, dok će doc. dr. sc. Ante Bralić sa Sveučilišta u Zadru dočarati povijesni duh vremena Zadra u Bersino doba.

Nakon polusatnog izlaganja Bersijada će se nastaviti koncertom klavirskih djela Blagoja Berse čitanih ih notnih izdanja Hrvatskog glazbenog zavoda. Interpreti Bersinih djela bit će profesori i učenici Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, prof. Blanka Aždajić, Kristina Kanjer, prof. Lidija Marin, Luka Petričić, Katarina Surać i prof. Mirjam Škreblin, a kao gost nastupit će ugledni zagrebački pijanist Srđan Čaldarović. Između skladbi mladi će zadarski glumac Vinko Radovčić čitati isječke prepune impresija o Zadru iz Bersinog dnevnika, također tiskanog u izdanju HGZ-a.

Dobrodošli na Bersijadu!


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.