Kultura

Koncertna sezona

Povratak u Bersin Zadar

Povratak u Bersin Zadar

Svečana dvorana Sveučilišta sinoć je postala mjesto proslave života i djela Blagoja Berse, skladatelja koji je velik dio života proveo u Zadru i umjetniku na kojeg je Zadar uvelike utjecao.

 

Zadarska glazbena škola nosi njegovo ime, a HNK Zadar drugu godinu za redom u sklopu svoje Koncertne sezone organiziralo je ciklus također nazvan Bersa.

Sve su to razlozi zbog kojih se u ciklusu Bersa osim profesora i učenika zadarske glazbene škole treba promovirati i Bersin, do sada još nedovoljno poznati glazbeni opus.

To ne bi bilo moguće bez velikog posla kojeg je obavio Hrvatski glazbeni zavod u Zagrebu u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom i integralno objavio sveukupnu Bersinu stvaralačku ostavštinu. Izdavački plan Projekta Bersa obuhvaća tako pet knjiga i četrnaest notnih svezaka, kazala je dr. sc. Nada Bezić, voditeljica knjižnice HGZ-a, koja je predstavila projekt Bersa, a prof. Marcel Bačić, predsjednik HGZ-a i doc. dr. sc. Ante Bralić sa Sveučilišta u Zadru dočarali su povijesni duh vremena Zadra u Bersino doba.

Bersijada je potom nastavljena koncertom klavirskih djela Blagoja Berse čitanih ih notnih izdanja Hrvatskog glazbenog zavoda.

Interpreti Bersinih djela bili su profesori i učenici Glazbene škole Blagoje Bersa Zadar, prof. Blanka Aždajić, Kristina Kanjer, prof. Lidija Marin, Luka Petričić, Katarina Surać i prof. Mirjam Škreblin, a kao gost nastupio je ugledni zagrebački pijanist Srđan Čaldarović.

Između skladbi mladi zadarski glumac Vinko Radovčić čitao je isječke prepune impresija o Zadru iz Bersinog dnevnika, također tiskanog u izdanju HGZ-a.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.