Kultura

Tanka je linija između ljubavi i uhođenja

Kad obožavatelji postanu zlostavljači

Kad obožavatelji postanu zlostavljači

Tanka je linija između ljubavi i uhođenja, a slučaj čitateljice koja je nasrnula na spisateljicu krimića tijekom potpisivanja knjige samo je zadnji u nizu incidenata koji podsjećaju na zaplet iz horora Stephena Kinga

Običaj davanja autograma i potpisivanja knjiga ruši barijere između čitatelja i pisaca koji se rijetko pojavljuju u javnosti, ali otvaraju novi prostor za ponižavanje ili konflikte, piše bloger Guardiana, John Dugdale.

 

Književnica Janice Galloway opisala je iskustvo kad je bila na potpisivanju svoje nove knjige. Jedan od čitatelja čekao je preko sat vremena samo da joj izrazi svoje 'veliko gađenje njenim radom i, usput, da objasni da nosi užasno ružne naušnice'.

Ipak, teško je nadmašiti neugodu koju je doživjela Val McDermid, tijekom svojeg javnog pojavljivanja na Sveučilištu Sunderland prošle godine.

Sandra Botham pojavila se zamaskirana pod plavom perikom i tamnim naočalama na promociji te je nakon predstavljanja knjige o ženskim detektivkama zamolila McDermid da joj potpiše knjigu iz 1994, publicistički naslov 'A Suitable Job for a Woman'. Nakon toga zalila ju je tintom uz glasno vrijeđanje. Ispostavilo se da je Botham 20 godina zamjerala književnici jer je smatrala da ju je McDermid spomenula u negativnom kontekstu u jednom odlomku.

Slavni autor krimića Peter James opisao je kako ga je cijelo desetljeće uhodila obožavateljica, koja je posjećivala sva događanja kojima je prisustvovao diljem Engleske. Slala mu je opsežne emailove nekoliko puta dnevno te slike oltara izrađenog u čast njemu, koji je ukrasila njegovim slikama i svijećama. Jedan mail bio je posebno prijetećeg tona, a dobio ga je nakon što se nije sjetio njenog imena na jednoj od književnih promocija. Pismo je započela ogorčenom rečenicom: 'Tvoja sam najveća obožavateljica već godinama i ne mogu vjerovati da ne pamtiš moje ime.'

Ostali opsesivci uglavnom se ograničavaju na pisma i prepiske emailom. Paul Lomax bio je uvjeren da je upoznao J. K. Rowling u vlaku prije objavljivanja njene sage o Harryju Potteru te da su 'ostvarili posebnu vezu'. Dobio je zabranu kontaktiranja književnice 2007, nakon što ju je zatrpao pismima koja su kulminirala prijetnjama smrću.

Iste godine, književnica Patricia Cornwell prijavila je nadležnim vlastima 'cybestalkera', pisca Leslieja Sachsa koji ju je optužio za plagijat i antisemitizam.

Pisci su bili objekti uhođenja ili sumanutih erotskih maštarija koje su se pretvarale u prave potjere, od početaka ideje literarne slave. Byrona je uhodila njegova bivša ljubavnica Lady Caroline Lamb, Edwarda Bulwer-Lyttona navodno je zlostavljala bivša supruga Rosine. Društvene mreže samo su pospješile trend uhođenja slavnih osoba i pružile zlostavljačima dodatni prostor za kreativno izražavanje neuroza i psihoza.

Pisci su posvetili svojim opsesivnim obožavateljima brojna djela. Među njima se ističu 'Misery' Stephena Kinga, 'The Autograph Man' Zadie Smith, 'Enduring Love' Iana McEwana, 'Notes on a Scandal' Zoë Heller, 'The Humbling' Philipa Rotha.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.