Kultura

Igrani filmovi

Četiri hrvatska filma na prestižnom festivalu u Rotterdamu

Četiri hrvatska filma na prestižnom festivalu u Rotterdamu

Četiri hrvatska filma bit će prikazana na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, čije se 43. izdanje održava od 22. siječnja do 2. veljače.

U natjecateljskom programu igranog filma svoju će svjetsku premijeru imati dugometražni dokumentarni film "Ljubavna odiseja" Tatjane Božić, a na festivalu će biti prikazani i "Tlo pod nogama" Sonje Tarokić, "Sitna ptica" Dane Komljena i "Mama Europa" Petre Seliškar, izvijestili su iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Dugometražni natjecateljski program Rotterdama prikazuje filmove koji su svojim autorima prva ili druga ostvarenja u profesionalnoj karijeri. Selekcija ima naglasak na rodnim hibridima te inovativnom, često i avangardnom režijskom pristupu. U programu se dodjeljuju tri jednakovrijedne nagrade Hivos Tigar. Nizozemsko-hrvatska koprodukcija "Ljubavna odiseja" dugometražni je prvijenac Tatjane Božić, opisan kao (tragi)komični i beskompromisni pokušaj redateljice da kroz preispitivanje prošlih ljubavnih veza spasi onu u kojoj se trenutno nalazi. Hrvatski koproducent filma je Factum, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

U nenatjecateljskim programima Rotterdama bit će prikazana još tri hrvatska filma. U programu Spectrum Shorts svoju će svjetsku premijeru imati i kratkometražni igrani "Tlo pod nogama" redateljice Sonje Tarokić. Priča je to o prešućivanim financijskim problemima koji uzrokuju krizu i raspad jedne obitelji.

U Spectrum Shorts bit će prikazana i hrvatsko-srpska koprodukcija "Sitna ptica" redatelja Dane Komljena. Radi se o intimnom eseju o osobnom gubitku koji je već prikazan u natjecateljskim programima na festivalima FID Marseille i 25 FPS. Hrvatski koproducent filma je Restart.

U programu Signals Regained, čija je jedna od ovogodišnjih sekcija tematski posvećena sadašnjoj i budućoj Europi kao društveno-političkom konceptu, bit će prikazana "Mama Europa", slovensko-makedonsko-hrvatska koprodukcija Petre Seliškar, također s Restartom kao hrvatskim koproducentom. Film je osobna priča redateljice i njezine četverogodišnje kćeri Terre, a govori o putovanju po jugoistočnoj Europi tijekom kojeg posjećujemo neke od preostalih granica izvan Schengena.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.