Kultura

Najava:

Radionica klasičnog baleta pod vodstvom Deane Gobac

Radionica klasičnog baleta pod vodstvom Deane Gobac

U petak i subotu, 20. i 21. ožujka održat će se u Glazbenoj školi Blagoje Bersa održat će se radionica klasičnog baleta koju će voditi naša sugrađanka, baletna solistica, koreografkinja i plesna pedagoginja Deana Gobac.

Uvriježeno je da svake godine škola organizira edukativna plesna događanja za svoje učenike koju vode renomirani plesni pedagozi suvremenog ili klasičnog baleta (Andrea Jelčić, Petra Hrašćanec, Natali Radelić...).

Posebno nam je zadovoljstvo kada ti plesni umjetnici potječu iz ove sredine i svoje prvo plesno obrazovanje dobili su upravo u Zadru. Taj njihov uspjeh ima veliku pedagošku vrijednost za mlade plesače jer ih potiče na daljnji trud i rad.

Radionica počinje u petak u 18 sati i treje do 21 (pauza u 18: 30), u subotu od 8 do 11 sati (pauza u 9:30). Deana je otvorena za sve razgovore i dogovore.

Proputovala je pola svijeta,a u Zadru je u svojoj karijeri imala svega nekoliko nastupa, poslijednji je bio na prošlogodišnjem Monoplayu.

DEANA GOBAC

Rođena u Zadru, 1967. godine, a u Zagrebu, 1988. završava Školu za klasični balet u klasi prof. Tatjane Lucić Šarić. Od 1987. godine u stalnom je angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a od 1993. ima status solistice baleta. Surađuje i s drugim kazalištima (Komedija, ZKM, Teatar Exit), plesnim i baletnim trupama i skupinama (Croatia, LLINKT, Gesta, NaIva, Tala).

S baletnim predstavama gostovala je u SAD-u, Rusiji (Kirov teatar u Sankt Petersburgu, Baljšoj teatar u Moskvi), Ukrajini (Taras Ševčenko u Kijevu), Italiji, Portugalu, Nizozemskoj (NDT u Haagu), Austriji, Mađarskoj (Magyar Allami Opernhaz u Budimpešti), Danskoj, Švedskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji (Covent Garden u Londonu), Turskoj (Aspendos).

Za vrijeme trajanja angažmana u HNK, plesala je u gotovo svim naslovima koji su bili na repertoaru baleta, solističke i ansambl uloge, kao i u operama. Koreografirala je balet Bez prtljage koji je u sklopu predstave Tko je ugasio svjetlo (1997.-2000.) dvije sezone bio na repertoaru HNK. U sklopu gostovanja baletne trupe Croatia, u Royal Opera House Covent Garden u Londonu, izvedena je njezina koreografija No Future u izvedbi Edine Pličanić i Georga Stanciua.

Status samostalne umjetnice dobiva 2006. godine, nastupa u HNK, surađuje s trupom Croatia i u nezavisnim produkcijama. Članica je i suosnivačica Instituta za katastrofu i kaos.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.